„Máme vyprodané veškeré zásoby, které jsme měli do konce roku,“ řekl Deníku Pavel Furták ze společnosti Centrumvytápění.cz, zájem kupujících se podle něj oproti jiným rokům zdvojnásobil.

Na některé modely kamen tak lidé musí čekat nejméně měsíc, na ty nejžádanější si ale budou muset počkat až do jara příštího roku. Největší zájem je o litinová a kachlová kamna. Dveře v obchodu se podle Furtáka netrhly už od okamžiku zdražení energií. Nejprve měli lidé zájem o zboží v cenách mezi 30 až 40 tisíci korun, po jejich vyprodání tíhnou k levnějším variantám za zhruba 15 tisícovek.

Plyn, energie, smlouva - Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Jak vybrat dodavatele energií na webu? Nevěřte prvnímu v pořadí

Podle ministerstva životního prostředí by ale zásadní rozhodnutí o změně způsobu vytápění nemělo vycházet jen z krátkodobých výkyvů cen. „Náklady na vytápění pevnými palivy také mohou vzrůst, pokud se cenová hladina elektřiny a zemního plynu udrží,“ upozornil mluvčí ministerstva životního prostředí Ondřej Charvát.

Připomněl, že nejde jen o cenu samotného paliva, ale že topení v kotlích a kamnech vyžaduje další náklady. Tedy hlavně za provádění pravidelné údržby a oprav, čištění a kontrol spalinových cest a kontrol technického stavu kotlů. „To všechno představuje náklady, které je nutné vzít v potaz,“ konstatoval Charvát.

Zákaz starých kotlů

Při návratu k pevným zdrojům paliva je důležitá i další věc. Již za pár měsíců totiž lidé budou muset vyřadit z provozu staré neekologické kotle. Obvykle jde o zastaralá zařízení instalovaná před rokem 2010. „Zákaz, který vstupuje v účinnost od září příštího roku, se týká kotlů 1. a 2. třídy, nikoliv kamen,“ připomněl Charvát.

Pokud by snad ale někdo ve snaze ušetřit zprovoznil starší kotel, riskuje pokutu až 50 tisíc korun, a to opakovaně. Kromě toho již nyní mohou obce pokutovat lidi, kteří ve svých kamnech topí nevyhovujícím palivem a zamořují tak vzduch sobě i svým sousedům.

Ilustrační foto
Lidé kvůli drahým energiím vykupují kamna. Čekací doba je až půl roku

Kde žádat o dotace:

Žádosti je možné  podávat online přes web www.novazelenausporam.cz

Ministerstvo životního prostředí loni v lednu odhadlo, že se starý kotel bude muset vyměnit ještě ve zhruba 300 tisících domech. Úředníci předpokládají, že si lidé od té doby ročně vyměňují za nové zhruba 45 tisíc kotlů, přesnější čísla ale budou mít k dispozici až v příštím roce. Ministerstvo slibuje, že k výměně pomůže dotací každému, kdo si o to prostřednictvím kraje zažádá.

Topenáři přitom uvádějí, že už nyní mají naplněné kapacity. „Poptávka po zboží topenářského charakteru je velká a odhadujeme, že bude ještě gradovat,“ řekl výkonný ředitel Asociace podniků topenářské techniky Mojmír Krátký. Naprostá většina profesionálů v oboru se podle něj navíc obává, že se proto vyměnit zastaralé kotle za moderní do konce příštího léta nepodaří. „Vyžádá si to delší čas. Otázka je, zda půjde o rok, nebo dokonce o dvě sezony,“ tvrdí Krátký.

Ceny energií stoupají, zdražování se navíc dotkne i vytápění…
Neúnosné účty za energie. Teplo v bytových domech podraží až dvojnásobně

Podle ministerstva životního prostředí mohou lidé ušetřit za také zateplením domů, výměnou oken a dveří a dalšími úspornými opatřeními. Zájemcům také na ně úřady přispívají programem Nová zelená úsporám. „Z něj mohou čerpat vlastníci ať už stávajících, nebo právě stavěných rodinných a bytových domů, kteří chtějí snížit energetickou náročnost své budovy,“ uvedl Charvát. „Velmi zhruba se dá říct, že dotace pokryje přibližně 50 procent nákladů,“ dodal.

Maximální podpora, kterou v dotacích nabízí stát

Typ zdroje tepla Rodinný dům (Kč) Bytový dům (Kč/b.j.)
Plynový kondenzační kotel 35 000 12 000
Kotel na biomasu vč. akumulační nádrže/se samočinnou dodávkou paliva 80 000 25 000
Kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva a celosezónním zásobníkem pelet 100 000 25 000
Tepelné čerpadlo s teplovodním systémem vytápění a přípravou teplé vody 100 000 -
Tepelné čerpadlo s teplovodním systémem vytápění bez přípravy teplé vody 80 000 30 000
Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch 50 000 18 000
Napojení na soustavu zásobování teplem 40 000 10 000

Lokální zdroj na biomasu se samočinnou dodávkou tepla a teplovodním výměníkem

45 000 35 000
Lokální zdroj na biomasu se samočinnou dodávkou tepla 30 000 -
Kombinovaná výroba elektřiny a tepla - 30 000