I když na Bouzově ještě nepropukla hlavní návštěvnická sezona, turisté se ani v posledních březnových dnech nevracejí od brány zklamáni. „Nabízíme Zimní prohlídkovou trasu, což je mimořádný okruh, kterým provázíme v březnu, mimo hlavní sezonu. I v týdnu, kdy jsou dva prohlídkové časy. O víkendu pak od 10 do 14 hodin,“ zvala netrpělivé fanoušky historie bouzovská kastelánka Zuzana Šulcová.

Rekonstrukce na hradě Helfštýn
Helfštýn je stále v rekonstrukci. K opravě hradu nyní přibude i oprava silnice

Jako bonus mohou zhlédnout výstavu připomínající 700 let od první písemné zmínky o hradu. Seznámit se zde mohou například s kopií listiny, na níž je vůbec první zmínka o Bouzově, a dalšími listinami a zápisy týkajícími se prodejů hradu.

SPÁT SE MÁ POD STANEM

Už v dubnu přijdou velké návštěvnické taháky. Vyhledávané jsou Velikonoce na hradě s výtvarnou dílničkou. „Následovat bude jarní etapa Flóry na hradě a Čarodějnice na hradě Bouzov. V květnu se mohou hlavně děti těšit na Z pohádky do pohádky,“ lákala kastelánka. A o pohádky půjde letos na Bouzově především. „Letošním tématem, které se po celou sezonu ponese hradem, jsou pohádky - pohádkový hrad Bouzov. Všechny akce budeme směřovat k tomuto naladění. Připomeneme všechny známé pohádky, mumraj na hradě bude s pohádkovými postavami. Vše bude o pohádkách,“ natěšila kastelánka především nejmladší hosty.

Pro ty odvážnější pak chystá správa hradu v rámci Mumraje přenocování na prvním hradním nádvoří s večerní prohlídkou. „Ve stanech. Takovou příležitost jsme ještě nenabídli. Ze 3. na 4. srpna se mají návštěvníci nač těšit,“ uvedla Šulcová.

Bzenecký zámek.
Prohlídky na bzeneckém zámku? Nyní by vyšly draze, majitelé chtějí hotel

Velký úspěch milovníků dobrého jídla s netradiční atmosférou očekává kastelánka od podzimní akce Kouzlo podzimu. „Hradní krčma nabídne zvěřinové hody. Lidé mohou přijít do hradní krčmy na večeři,“ upozornila na lákadlo. Národní památka Bouzov prochází pravidelnou pečlivou údržbou i rekonstrukcí. Vloni se udělaly komíny a elektronická požární signalizace na předhradí. Letos se bude také zvelebovat. V plánu je například zbrojnice na druhém nádvoří.

„Zde bychom chtěli zatraktivnit výstavu, kde jsou k vidění historické štíty ze 14. století či model rytíře na koni,“ naznačila kastelánka. Vstupné správa hradu upravila a spolu s ním i prohlídkové trasy. Základní okruh bude stát 170 korun, což je proti loňsku zdražení o dvacetikorunu. Okruh však bude rozšířen o prohlídku rytířské chodby a Alžbětina křídla.

Jasněnka i Arabela: Bouzov je cílem filmařů už 60 let
Romantický hrad založený na přelomu 13. a 14. století se nachází v malebné krajině Litovelska a Mohelnicka. Do roku 1696 jej střídavě vlastnili příslušníci různých českých a moravských rodů, pak koupil panství s hradem Řád německých rytířů. Od roku 1945 je majetkem státu. V roce 1999 byl prohlášen za kulturní památku.

První pohádka, která se na hradě Bouzov točila, se jmenovala O medvědu Ondřejovi. Komediální příběh o princezně Blance a myslivci Ondřejovi vznikl již v roce 1959 a krále si v něm zahrál Jaroslav Marvan. Kopretiny pro zámeckou paní napsal Stanislav Rudolf. Jde o autora oblíbených dívčích románů a komediální příběh z letních prázdnin, o tak trochu praštěných holkách, se točil v roce 1981. Hlavní roli zde měli hrad Bouzov, dále Sylva Julinová či Jan Hartl.

Rok 1990 byl plný filmování natáčela se zde pohádka O Janovi a jeho podivuhodném příteli na motivy H. CH. Andersena a nestárnoucí televizní hit Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (vpravo). Natáčela se tu i pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci, ve které si princeznu zahrála Michaela Kuklová a roli ševce ztvárnil Jan Potměšil.

Ilustrační foto.
Češi milují hrady a zámky. Na ty státní zavítalo pět a půl milionu lidí