"Když jsem se díval na ranní data, zcela určitě lze říct, že část ohniska OKD přepadá do komunity. Důkazem je, že z 94 nakažených, které bylo v sobotu odhaleno, je 41 lidí do 30 let a většina z nich jsou ženy. Dochází k tomu, že už to nejsou horníci, ale další lidé. Situace se z tohoto pohledu určitě zhoršuje," upozornil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). 

Testování na koronavirus. Ilustrační snímek
ON-LINE: V sobotu přibylo 121 nakažených. Nejpostiženější zůstává Karvinsko

Na twitteru později Vondrák uvedl, že předpokládá, že nově nakažení jsou především rodinní příslušníci nakažených horníků. "Zatím ale razantně nenarůstá počet hospitalizovaných a zemřelých. To je zpráva dobrá a hovoří proti uzavírání Karviné," uvedl Vondrák na twitteru.

Hejtman má ale dojem, že lidí v karanténě je málo. "Lidé by si měli uvědomit, že je třeba nosit roušky, i když to žádné nařízení nepožaduje. Dle mého názoru situace, kdy koupaliště jsou plná lidí bez roušek, to jsou všechno, řekněme, potenciálně nebezpečné situace," dodal. 

Koronavirus na Karvinsku

Podle posledních zveřejněných údajů bylo v pátek v Moravskoslezském kraji potvrzeno 3110 případů nákazy koronavirem. Nejvíce jich bylo na Karvinsku, kde bylo od počátku pandemie pozitivně testováno 1629 lidí. Za uplynulý týden tam bylo zaznamenáno téměř 247 případů v přepočtu na sto tisíc lidí. 

K situaci na Karvinsku se v nedělním Ranním interview Radiožurnálu a později i v Otázkách Václava Moravce vyjádřil i šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD).   Petříček připustil, že kabinet mohl na ohnisko nemoci covid-19 na Karvinsku reagovat rychleji. Upozornil ale, že vláda se dříve situací blíže nezabývala, protože ministři na jednání dostali ujištění, že se záležitosti věnují příslušné státní úřady, které situaci mají pod kontrolou.

"Možná ta reakce mohla přijít rychleji, ale naším cílem taky je co nejméně zasahovat do společenského života. Já si nedovedu představit, že bychom plošně zavírali oblast se čtvrt milionem obyvatel," řekl Petříček v ČT.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Uzavřené město? Karviná by mohla skončit v izolaci, připustil Vojtěch

Kritiku, že vláda podcenila koronavirovou situaci na Karvinsku, ale odmítl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). "Uzavřít celé doly je poměrně zásadní opatření a dělat to jen preventivně bez toho, aniž bychom měli k dispozici data a měli jsme skutečně jasný důkaz, že se tam nemoc šíří, by podle mého názoru nebylo úplně zodpovědné," prohlásil v rozhovoru pro Novinky.cz. 

Ani Vondrák, ani Petříček v neděli nevyloučili možnost vyhlášení karantény. V kompetenci to však má tamní hygienická stanice.  "Současný nárůst na Karvinsku není až tak odlišný od předchozích dní," řekla na dotaz ČTK ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová. Uvedla, že hygienici stále cíleně vyhledávají další nakažené. K případné karanténě se nechtěla vyjadřovat, na dotaz ČTK jen řekla, že situaci probírají s ministerstvem zdravotnictví.

Vojtěch: Karanténa je krajním řešením

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rozhovoru pro Rádio Impuls zdůraznil, že karanténa není na místě. „Nebylo by to proporční k riziku, které tam je. Počet nakažených sice roste, ale v čase tam přírůstek spíše klesá. Navíc jde o bezpříznakové jedince a nedochází k žádnému zásahu rizikových skupin nebo k eskalaci počtu hospitalizovaných pacientů,“ prohlásil.

"Karanténu v dané oblasti může nařídit místní hygienická stanice. Jedná se až o zcela krajní řešení," sdělil ministr později ČTK. Podle něj by to byl zásadní zásah do životů místních, kteří již dnes nemají lehkou situaci a jsou v rámci zbytku ČR stigmatizováni.  

Bývalý prezident Václav Klaus
Rekordní schodek? Pro mě konec světa, prohlásil exprezident Klaus

Podle Vojtěcha nelze srovnávat současnou situaci v Karviné s březnovým zavřením obcí Litovel a Uničov v Olomouckém kraji. "Máme propracovaný systém monitoringu, lepší testovací kapacity, dispečink akutní lůžkové péče, propojené informační systémy, chytrou karanténu, mobilní odběrové týmy a nastavené procesy, které v březnu nebyly," podotkl. Podobně se dopoledne na twitteru vyjádřil epidemiolog a vedoucí resortní pracovní skupiny pro rozvolňování Rastislav Maďar.

Vojtěch zdůraznil, že situaci mají místní hygienici pod kontrolou. "Chtěl bych velmi ocenit přístup občanů v této lokalitě a požádat je o trpělivost," doplnil.

Ohnisko je pod kontrolou i podle hlavní hygieničky ČR Jarmily Rážové. "Komunitní šíření rozhodně nenastalo a věřím, že nenastane. Opatření jsou v této oblasti účinná," řekla dnes Rážová Radiožurnálu. Počet nově nakažených podle ní v regionu postupně klesá, většina případů je navíc bezpříznakových. Hygienici i epidemiologové však situaci detailně sledují a jsou připraveni zareagovat, pokud by to vývoj epidemie vyžadoval.

"Komunikujeme s krajskými hygieniky, v kontaktu s nimi jsou i epidemiologové z ministerstva. Situaci průběžné monitorujeme, vyhodnocujeme data a situaci pravidelně konzultujeme," uvedla Rážová. O možném zpřísnění opatření by podle ní musela rozhodnout sama moravskoslezská hygienická stanice.

Podle epidemiologa a vedoucího resortní pracovní skupiny pro rozvolňování Rastislava Maďara je Karvinsko jiná situace, než byla při březnovém zavření obcí Litovel a Uničov v Olomouckém kraji i při menším počtu případů. "Máme lépe zmapovanou situaci, nové testovací kapacity, dostatečné zásobení ochrannými pomůckami, postačující rezervu JIP, chytrou karanténu, mobilní týmy, propojené informační systémy a nastavené různé procesy a systémy, které v březnu prostě nebyly," uvedl dnes Maďar na twitteru.

Omezení vstupu českých občanů

Kvůli rostoucímu počtu nových případů koronaviru omezily vstup českých občanů na své území Slovinsko, Lotyšsko, Estonsko a nejnověji i Kypr.

Petříček připustil, že ho postup čtveřice zemí vůči českým občanům zaskočil. V případě Kypru, kam míří na dovolenou stovky Čechů, se ministerstvo ještě pokusí vyjednat zmírnění podmínek. V současnosti však platí, že čeští občané musí předkládat negativní test ještě před nástupem do letadla.

Kypr. Ilustrační foto
Na Kypr se chystají stovky Čechů. Testy na covid jsou komplikace, říká Asociace

V Česku přibylo v sobotu 121 potvrzených případů koronaviru, o 20 méně než v pátek. Od začátku šíření viru bylo v zemi zaznamenáno 12 440 případů. Zemřelých s nemocí covid-19 je 351, naopak 7852 se už vyléčilo. Aktuálně je tak v Česku 4237 nemocných.

V sobotu našli hygienici nové ohnisko koronaviru ve firmě na Kutnohorsku, nakažených je 13 pracovníků. Firma se podle mluvčí krajských hygieniků Dany Šalamunové zachovala odpovědně, a když se virus začal šířit, provoz uzavřela. Rodinným příslušníkům jsou ukládány karantény, odběry podstupuje zhruba dalších 100 lidí.

Europoslankyně Konečná: Přímou odpovědnost musí nést Prisko

Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) v pořadu Otázky Václava Moravce obvinila kabinet ze zanedbání situace, podle ní navíc na Karvinsku nefunguje chytrá karanténa, která by omezila šíření koronaviru. Europoslankyně vyzvala, aby podnik zajistil, že horníci v karanténě nezůstanou na 60 procentech platu.

 "OKD je státní podnik. Od konce května jste věděli, že k nárůstu případů tam dochází, vláda nebyla schopná zareagovat, zavřela doly až v tomto týdnu," řekla Konečná. Plnou odpovědnost za dopady nemoci na horníky podle ní musí nést Prisko. Politickou odpovědnost potom europoslankyně připsala hnutí ANO, protože z jeho řad jsou premiér Andrej Babiš, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Vládu za pozdní reakci na situaci na Karvinsku kritizoval i europoslanec Luděk Niedermayer. "Lidé tam pracovali s nulovou ochranou. Když se objevilo šíření viru, firma nechala dál horníky pracovat," řekl o situaci v OKD.

Podle Konečné problém zhoršuje, že nefunguje chytrá karanténa. "Na Karvinsku nefunguje chytrá karanténa. Premiér tvrdil, že vyřeší lokální ohniska, ale na Karvinsku nefunguje," řekla. Podle ní nemají hygienici dostatečné kapacity pro trasování kontaktů nakažených, lidé navíc dlouho čekají, než budou testováni na koronavirus.