Meteorologové upozornili, že kvůli zrádnému náledí hrozí při uklouznutí nebezpečí úrazů. Na neošetřených komunikacích mohou vznikat problémy v dopravě a je vyšší riziko nehod. "Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně," uvádí výstraha.

Ve středu zažilo Česko mimořádně teplý den, zhruba tři desítky stanic měřících déle než 30 let přepsaly teplotní rekordy pro 23. prosinec. Nejvyšší teplotu měli v Dyjákovicích 14,4 stupně Celsia a v Kuchařovicích 13,7 stupně Celsia, uvedl dnes ČHMÚ na facebooku.

Zdobení stromku patří k nejrozšířenějším vánočním zvyklostem.
Je Štědrý den, začínají Vánoce. Křesťané si připomínají narození Ježíše Krista

Během dnešního Štědrého dne už tak vysoké teploty nebudou, odpoledne se bude dál ochlazovat. Déšť bude nejprve na horách a během pátku postupně i v nížinách přecházet do sněžení. Později bude sněžení ustávat a mraků ubývat, dodali meteorologové. Týdenní předpověď na webu ČHMÚ přepokládá, že maximální teploty v následujících dnech nepřekročí pět stupňů Celsia, někdy se dostanou i pod nulu, v noci bude mrznout.

I když konec roku bude přát zimním sportům, lyžařské areály musí v neděli 27. prosince kvůli zpřísnění opatření na pátý stupeň opatření zastavit vleky a lanovky. Pokud bude dostatek přírodního sněhu, mohli by lidé vyrazit aspoň na běžky nebo skialpy.