Ceny pohonných hmot se vracejí na úroveň před vyhlášením nouzového stavu. Síť čerpacích stanic Tank ONO, která patří v Česku dlouhodobě mezi nejlevnější, o víkendu zdražila ceny na 24,90. Nad 25 korun stál nejlevnější benzin v Česku těsně před vypuknutím nouzového stavu.

Jak vypadá Folmava po otevření hranic.
Za benzínem, cigaretami nebo za rodinou. Města duchů v pohraničí znovu ožila

„Každý den nákupní ceny mírně stoupají, u benzinu jsme museli snížit ještě marži, abychom drželi ceny níže,“ uvedl Jiří Ondra, spolumajitel Tank ONO. Podle něj začíná být patrné, že se oživuje i poptávka. Ceny pohonných hmot spadly na své dno na konci dubna, kdy se dalo v Česku tankovat pod 22 korun za litr.

Přebytky se tenčí

Průměrná cena benzinu stoupla podle údajů společnosti CCS na 26,48 korun za litr, u nafty na 26,23 korun. „V nejbližším týdnu předpokládáme další růst cen pohonných hmot o 20 až 30 haléřů na litr. Cena ropy Brent stoupla na 41 dolarů za barel, což je důsledek postupného snižování přebytku na trhu. Oproti počátku roku budou ale pohonné hmoty stále o přibližně 5 korun levnější,“ předpovídá Boris Tomčiak, investiční manažer společnosti Finlord.

Zlevňování cen pohonných mot v minulých tý-dnech současně zvýšilo podíl, kolik platí řidiči při tankování státu. Podle nejnovějších statistik Evropské komise (EK) činí v Česku celkový podíl daní v ceně benzinu 67 procent, u nafty je to 59 procent. Evropský průměr je ještě o něco vyšší. Upozornila na to nákupní aliance Axigon. Jde o součet spotřební daně a daně z přidané hodnoty. Spotřební daň je fixní: 12,84 korun z litru benzinu, 10,95 z litru nafty. K tomu je ještě potřeba připočítat DPH.

Tankování benzinu. Ilustrační snímek
Cena pohonných hmot stoupá. Nad 26 korunami za litr už je i nafta

„Při porovnání se statistikami z úvodu loňského června došlo letos k nárůstu míry zdanění nafty o osm a benzinu dokonce o 11 procentních bodů. V konkrétních číslech to znamená, že z ceny litru nafty odvedeme skoro 15 korun a 50 haléřů na daních, z ceny litru Naturalu 95 je to 17,37 korun,“ říká Damir Durakovič, generální ředitel Axigonu.

Česko pod průměrem

Nejnižší podíl daní na koncové ceně pohonných hmot má Malta, největší pak Slovinsko a Finsko společně s Velkou Británií. Z okolních zemí Česka má vyšší míru zdanění jen Německo, zatímco v Polsku je čtvrtá nejnižší vůbec. I tak ale patří Česko celkově k levnějším zemím.