Rohlíčky ze tří druhů ořechů a bez cukru

Ingredience:

  • 100 g nesolených pistáciových oříšků
  • 50 g nesolených kešu ořechů
  • 50 g vlašských ořechů
  • 3 vejce
  • vanilkový cukr
  • kypřicí prášek do pečiva
  • 50 g čokolády (min. 66% kakaa)

Postup: Ořechy rozemelte nebo rozmixujte na hladkou mouku, pak je smíchejte s kypřicím práškem (stačí dvě špetky) a lžičkou vanilkového cukru. Znovu dobře promíchejte. Přidejte jedno vejce a z dalších dvou jen žloutky. Rukama vypracujte hutné těsto. Neslaďte. Vytvarujte rohlíčky ve tvaru půlměsíce a naskládejte je na plech s pečicím papírem. Pečte cca deset minut v troubě rozehřáté na 160 °C do růžova. Tuto lehčí variantu rohlíčků v závěru vylepšíte tak, že zchladlé cukroví namočíte na obou koncích v rozehřáté čokoládě.

Perníčky
Jak mít na Vánoce dobré a měkké perníčky? Pečte je v ten pravý čas

Šlehačkové cukroví

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g tuku na pečení
  • 200 ml 30% smetany na šlehání
  • moučkový cukr
  • vanilkový cukr

Postup: Ve větší míse zpracujte mouku s tukem a smetanou na těsto. Nechte jej půl hodiny odležet v lednici. Vyválejte na zhruba půl centimetru silný plát a vykrajujte libovolné tvary cukroví. Vložte je na pečicí papír do trouby, pečte cca 8 minut při 140 °C. Moučkový a vanilkový cukr promíchejte zhruba v poměru 2 : 1 a ve směsi obalujte vychladlé cukroví.

Ilustrační foto
Jak využít ořechy v kuchyni? Jakkoliv, experimentům se meze nekladou

Medvědí pracny

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 3 lžíce mletého kakaa
  • 250 g cukru krystal
  • 150 g vlašských ořechů
  • 300 g másla
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 1 vejce
  • špetka soli

Postup: V míse smíchejte mouku a kakao, přidejte mletý hřebíček a skořici, sůl, cukr a umleté vlašské ořechy. Pak přidejte vejce a máslo. Rukama vypracujte těsto, které nechte 12 hodin odpočívat v chladu, nejlépe zabalené do potravinové fólie. Pak jím naplňte formičky, příliš na něj ale netlačte. Pečte 10 minut při teplotě 175 °C. Hned po vytažení pracny vyklepněte.

Cukroví z lineckého těsta
Staročeské Vánoce. Vyzkoušejte recepty na tradiční vánoční cukroví

Linecké cukroví

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučka
  • marmeláda (malinová, rybízová)
  • 300 g másla
  • 3 vejce
  • lžička strouhané citrinové kůry

Postup: Do mísy vyklepněte tři žloutky, přidejte mouku, cukr, citronovou kůru a máslo a vypracujte těsto. Na 12 hodin jej pak vložte do lednice zabalené v potravinové fólii. Po uplynutí této doby použijte váleček a z těsta vytvořte vrstvu silnou zhruba půl centimetru. Vykrajujte kolečka, do poloviny z nich udělejte tvořítkem dírku ve tvaru hvězdičky. Kolečka upečte na plechu v troubě rozpálené na 150 °C – bude to trvat zhruba 15 minut. Až cukroví zchladne, natřete plná kolečka marmeládou a slepte je s těmi děrovanými.