K jeho vyplácení stovce svých zaměstnanců se již chystá například firma Audacio ve Svatobořicích-Mistříně u Kyjova. „Mohou si za ně pořídit suroviny na oběd, který si s sebou nosí do práce,“ řekla Deníku členka správní rady Audacia Pavla Břečková.

Zejména pracovníci menších firem v areálech na krajích měst či v průmyslových zónách totiž nemají možnost zajít si někam na oběd.

Systém Argos odhalí kromě neplatné dálniční známky i to, zda má auto platnou technickou, jestli je pojištěné, či je v registru dlužníků.
Dálniční známky 2021: Řidiči zmatkují. Podívejte na chyby, které u nákupu dělají

„Ve výrobní firmě na něj nemáte víc jak 30 minut. Za tu dobu lidé nejsou schopni převléct se z pracovního oděvu, umýt se, odejít někam do restauračního zařízení, objednat si, najíst se, zaplatit, vrátit se a zase se převléct,“ uvedla Břečková. Na venkově navíc obvykle žádné restaurace poblíž výrobních podniků nebývají, lidé se tak musí spolehnout na vlastní stravu.

Alternativa k papíru

Dosud zaměstnavatelé mohli pracovníkům kromě vlastního závodního stravování nabízet jen stravenky – z jejich ceny lidem platí až 55 procent, tyto peníze si odečítají z daňového základu.

InfografikaZdroj: DeníkZbytek doplácí zaměstnanec. U stravenkového paušálu pracovník dostane odpovídající částku rovnou ke mzdě, danit ji nemusí. Zaměstnavatel si teď může dobrovolně vybrat, kterou formu příspěvku pracovníkům zvolí.

Výhodou stravenkového paušálu je minimální administrativa, ušetří se i za provizi pro stravenkové firmy. „Na druhou stranu je řada restaurací a hospod, které říkají, že je stravenky drží při životě skrz polední menu.

Stravenka v kapse má psychologický efekt a člověk s ní na teplý oběd zajde spíše, než když dostane peníze. Ty utratí za cokoli jiného včetně alkoholu a cigaret,“ připomněla námitky proti novince generální ředitelka Asociace malých a středních podniků Eva Svobodová.

Podle ministerstva financí ve firemních jídelnách obědvá asi 1,8 milionu zaměstnanců, dalších 1,5 milionu dostává stravenky. Žádnou z těchto možností ale nemůže využívat zhruba milion lidí.

Kalkulačka. Ilustrační foto.
Kalkulačky Deníku: Spočítejte si, o kolik se vám letos zvýší čistá mzda a důchod

Velké části z nich může pomoci právě nový stravenkový paušál, který není zatížený administrativou ani dalšími poplatky. Vhodný je zejména pro malé firmy i živnostníky s jedním či dvěma zaměstnanci. „Předpokládám, že k tomu přistoupí téměř všichni zaměstnavatelé, kteří dosud z podobných důvodů stravenky neposkytovali,“ dodala Břečková.