Jemný květinový nádech ve vůni doplňují tóny sadového ovoce a lučního medu. Novinkou vinařství Habánské sklepy je šumivé víno. Vůbec první, které pod značkou vyrobili. Přitom tamní sklepy a vinařství mají čtyřsetletou tradici. „Skvěle doplní naše stávající portfolio,“ uvedl Petr Ptáček, ředitel velkobílovického vinařství, jež spadá pod křídla společnosti Bohemia Sekt.

Přístup Čechů k šumivým vínům se podle prezidenta Svazu vinařů Martina Chlada v posledních letech změnil. „Lahve otevírají nejen při oslavách narozenin či Silvestra, ale i při méně svátečních příležitostech,“ řekl Deníku.

Vinařská turistika v údolí Dunaje. Světově známá oblast Wachau a sousední vinařské městečko Langelois lákají návštěvníky z Česka
Mimořádné zážitky. Chutě světa vína a sektů u Dunaje lákají i české cykloturisty

Potvrdil pak velký boom v kategorii lehčích perlivých vín. „Italský trend prosecca doslova zaplavil i český trh. Lidé v letním období vyhledávají svěží, ovocitá, méně alkoholická perlivá vína. Tuzemští vinaři na to zareagovali. Vyrábějí a nabízejí lidem svá kvalitní perlivá vína. I výrobně je to pro vinaře snazší,“ komentoval Chlad s tím, že Svaz vinařů nyní hledá možnosti, jak tento segment ještě víc podpořit.

Módní nealkoholické víno

Doyen moravských vinařů Miloš Michlovský připomíná, že ještě zhruba před deseti lety byla šumivá a perlivá vína u nás téměř tabu. „Na trh dodávala sekty jedna velká společnost a to bylo v podstatě vše. Pak někteří vinaři začali spolupracovat s kolegy z Rakouska. Aktuálně jsou velmi módní lehčí perlivá vína,“ shrnul.

Jako první v tuzemsku jeho vinařství v Rakvicích na Břeclavsku přišlo s produkcí nealkoholických jemně perlivých vín. Jak po letech přiznává, dlouho se potýkali s menším zájmem zákazníků. „Doba ale uzrála a situace se obrátila. Pomalu nestíháme uspokojovat poptávku,“ poznamenal Michlovský.

Réva vinná. K nejnebezpečnějším chorobám révy vinné patří choroby houbového původu.
Chcete si vypěstovat vlastní hrozny? Poradíme vám, jak na to

Jeden z hlavních rozdílů mezi šumivými a perlivými víny je v technologii výroby. Ve tomto vinařství vyrábějí sekty minimálně tři roky kvašené v lahvích, sekty zpracované rychlejší metodou charmat i nealkoholická perlivá vína. „Osobně dávám přednost kvalitním sektům s bohatší chutí, na kterých se i víc pozná umění vinaře. Naší novinkou je třeba již oceněný Cremagne Blanc de Noir, připravený klasickou metodou kvašením v láhvi s více jak desetiletým zráním na kalech při konstantní teplotě a bez možnosti denního světla,“ představil Michlovský.

Pro výrobu šumivých vín se podle vinařů osvědčují zvlášť „champagne“ odrůdy a jejich cuvée Pinot Noir (Rulandské modré) a Pinot Meunier (Mlynářka), Pinot Blanc (Rulandské bílé) a Chardonnay, ale třeba i ryzlinky. U perlivých růžových vín třeba typu frizzante producenti sahají i po odrůdách Frankovka, Cabernet Sauvignon nebo Svatovavřinecké.

Slovníček
Šumivá vína - Mají vyšší obsah alkoholu i tlak. Oxid uhličitý vzniká druhotným kvašením cukrů. To se spouští přídavkem tzv. tirážního likéru. Jedná se o směs hroznového cukru a kvasinek. Proces se děje buď v lahvích klasickou šampaňskou metodou, nebo v tanku rychlejší metodou charmat. Králem šumivých vín je "šampaňské", víno z francouzské oblasti Champagne. Zraje pět a více let. Hlavní odrůdy pro výrobu šampaňského jsou tři: Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Menieur.

Šumivá vína se pak dělí podle jakosti a délky zrání. 

Sekty - Jsou vyráběny prvotním nebo druhotným kvašením jakostního nebo stolního vína. Vyznačují se vyšším podílem alkoholu, tlak je minimálně 3,5 baru, celková doba výroby trvá několik měsíců.

Podle zbytkového cukru se šumivá vína označují: brut nature (nejméně), extra brut, brut, extra sec, sec, demi–sec a doux (nejvíce, sladké).

Perlivá vína - Mají nižší obsah alkoholu i tlak. Víno je buď je uměle syceno oxidem uhličitým, podobným zařízením jako při výrobě sodovky nebo metodou charmat.

Frizzante - Přívlastek vín typu Prosecco v Itálii, v Česku svěží jemně perlivé víno. Vyrábí se Charmatovou metodou.

Pet-nat - Přírodně šumivé, vychází ze starobylé metody. Mošt částečně kvasí v tanku, částečně v lahvi pod korunkovým uzávěrem. Tlak je nepředvídatelný a otevírání láhve může být dobrodružstvím. Chuť bývá lehčí než u tradičních šumivých vín.