„Vláda schválila soudem zrušená opatření ministerstva zdravotnictví jako krizová opatření vlády podle krizového zákona,“ uvedl také Hamáček (ČSSD). Ten už dříve považoval prodloužení stavu za nutné, premiér Andrej Babiš (ANO) to ale dosud nepodporoval. V současnosti platí do čtvrtka 30. dubna. Pokud by Sněmovna prodloužení nouzového stavu neschválila, většina opatření by 1. května přestala platit. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci po jednání vlády informoval o zrušení zákazu volného pohybu osob.  „Přijali jsme krizové opatření, které ruší zákaz volného pohybu osob na území ČR.“ Vláda rozšířila počet osob pobývajících společně na jednom veřejném místě na 10, výjimkou jsou členové jedné domácnosti. Epidemiologická situace v Česku podle něj umožňuje uvolnění restrikcí.

Plošné testování na koronavirus v Litoměřicích
ON-LINE: Česko má 7187 nakažených. Dušek: Můžeme zahájit návrat k běžnému životu

Uvolňuje se i pohyb na vysokých školách. „Od 27. dubna se umožňuje účast studentů ve všech ročnících VŠ, nikoliv jen v těch posledních ročnících, jak to bylo dosud,“ řekl ministr zdravotnictví. 

Končí rovněž centrální nákup zdravotnických potřeb ke 30. 4. na ministerstvu zdravotnictví. „V následujících dvou měsících budeme zavážet zdravotnická zařízení zásobami, které máme naskladněné,“ dodal Vojtěch.

Lidé budou moci vycestovat do zahraničí

Lidé budou moci také od pátku opět cestovat do zahraničí díky uvolnění zákazu volného pohybu osob. Týká se to i dovolených. Při návratu do vlasti se lidé budou muset prokázat negativním testem na koronavirus, nebo budou muset jít do dvoutýdenní karantény. 

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula se vyjádřil k dnešnímu testování, které probíhalo po celém Česku. „Dnes byl obrovský zájem o testování. Byl tu přetlak, který nebyl očekáván. Zavedli jsme rezervační systém, aby nedocházelo k tvorbě takových front. Každý dostane lísteček, aby nemusel stát ve frontě,“ uvedl. Doposud se nasbíralo přes 3800 vzorků. V pátek se aktivují další centra.

Havlíček oznámil dřívější uvolňování opatření

Ministr ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) dnes vpodvečer také oznámil uvolňování omezení, které proběhne dříve, než bylo plánováno. „Výsledky za Velikonoce dopadly výborně. Reprodukční faktor se pohybuje okolo 0,74. Potvrdili jsme, že Česká republika se dokáže s virem dobře vyrovnávat a že opatření byla úspěšná. Teď si můžeme dovolit začít uvolňovat opatření rychleji,“ uvedl Havlíček.

Podrobnosti si můžete přečíst zde:

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).
Vláda uspíšila uvolnění omezení: podívejte se, kdo a kdy bude moci otevřít

Například provozovny do 2500 metrů budou podle něj uvolněny od pondělí 27. dubna. Neplatí to však pro obchodní centra nad 5000 metrů čtvereční. Otevřeny budou autoškoly, s hygienickými opatřeními i fitness centra, bohoslužby do 15 osob, knihovny a zoologické zahrady.

Plán vlády na otevírání podniků.Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Pražský městský soud také ve čtvrtek zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb a maloobchod. Podle rozsudku jsou nezákonná, protože je vláda nepřijala podle krizového zákona.

Soudní senát tak vyhověl žalobě experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála, který opatření kritizoval jako svévolná, chaotická a nesrozumitelná. Rozhodnutí pražského městského soudu je pravomocné, ministerstvo si může podat kasační stížnost.

„Soud nezpochybňuje opatření jako taková, ale zpochybňuje vydání opatření pod zákonem o ochraně zdraví, a ne krizovým zákonem,“ uvedl na večerní tiskové konferenci Vojtěch. Soud nezpochybňuje účinek opatření proti šíření koronaviru. „Budeme podávat kasační stížnost. Z našeho pohledu by o tom měl rozhodovat ještě Nejvyšší správní soud,“ dodal Vojtěch. 

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka verdikt soudu potvrzuje, že pouze za nouzového stavu lze přijímat krizová opatření na boj s koronavirem.

Ilustrační foto
Prodejci aut zase otevřeli. Starosti tím ale nekončí, řeší zásadní problém

"Je to jen další potvrzení toho, co říkáme dlouhodobě. Pouze za nouzového stavu lze přijímat krizová opatření na boj s koronavirem," uvedl Hamáček, který je též předsedou Ústředního krizového štábu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že rozhodnutí bude respektovat, ale přijde mu absurdní. "Rozhodnutí soudu plně respektuji. Osobně mi ale přijde absurdní. Nechápu, že soud ruší opatření vlády, která v Česku zcela evidentně zachránila tisíce lidských životů a díky kterým jsme celou tu epidemii tak úspěšně zvládli," řekl Babiš serveru iDnes.cz.