Plešatění je noční můrou mužů i žen, protože postihuje každý aspekt života, od mezilidských vztahů až po profesní život. Při nedávných plošných studiích se zjistilo, že téměř polovina mužů ve věku 18 – 45 let má nějaký z typů alopecie, což je odborný termín pro ztrátu vlasů. Ve velké většině se přitom jedná o tzv. androgenní alopecii, což není nic jiného, než obecně známé plešatění. S ní mají zkušenost dvě třetiny mužů už ve věku 35 let a až 85% padesátníků. Problém s úbytkem vlasů řeší ale už i mladíci ve věku 20 let.

Nezapomínejte v létě na opalovací krémy.
Z drobného flíčku boj o život. Kůže má paměť, každé spálení sluncem je navždy

Titulní strana magazínu ZdravíZdroj: deníkMužská plešatost, je nejběžnější typ padání vlasů. Jde o problém citlivosti vlasových folikulů, což je tkáň obepínající vlas, na cirkulující mužské pohlavní hormony. Hlavní příčinou ovšem bývá dědičnost. Neznamená to totiž, že by plešaťějící muži měli více testosteronu, ale že po svých předcích podědili vlasové váčky se zvýšenou citlivostí na tento hormon, respektive na jeho vedlejší produkt, tzv. dihydrotestosteron. Vlasové folikuly, které jsou na něj citlivé, se začnou zmenšovat a zkracovat svůj životní cyklus. Posléze mohou přestat produkovat vlasy úplně a nahrazovat je nepatrným chmýřím. Pokud se projevy androgenní alopecie objeví již před dvacátým rokem života, je vývoj velmi rychlý. Naopak při prvních projevech až po třicítce je průběh mírný, pleš se nevyvine úplně, zůstává jen v oblasti čela. Plešatění však mohou zhoršovat přidružená onemocnění vlasové pokožky či dlouhodobé užívání léků.

Za vším hledej hormony

Pro androgenní alopecii je obvykle typické řídnutí porostu na temeni, protože v těchto oblastech včetně koutů a přední části skalpu jsou vlasy na hormony a jejich deriváty nejcitlivější. Ztráta v oblasti koutů se ovšem může rozšířit na celý skalp, přičemž zůstane pouze „podkova“ kolem hlavy. I zde ovšem mohou vlasy nadměrně padat. Přestože je tento typ alopecie spojován převážně s muži, vyskytuje se i u žen. Jak je to možné? Ženy sice mají mužského hormonu v organismu velice málo, avšak v době menopauzy, kdy dochází k úbytku ženských hormonů, mohou ty mužské napáchat v ženském těle pořádnou neplechu, což se může projevit i nápadným řídnutím vlasů. U žen však nikdy nedojde ke vzniku úplné pleše.

Přestože celý genetický proces androgenní alopecie není zatím zcela vysvětlen, vědci již vědí, že pokud je dihydrotestosteron potlačen, vlasové folikuly prospívají normálně. Na tom je také založena léčba, která může celý proces vypadávání vlasů zpomalit nebo dokonce zastavit. Ovšem chce to přijít k lékaři včas. Podle dermatologa pražské Kliniky rodinného zdraví a krásy Esthesia Diogo Pereira Forjaze nejlépe do pětatřiceti let věku pacienta.

Celý článek si přečtete ve čtvrtečním magazínu Zdraví, který je součástí regionálních Deníků.

Dočtete se také, že:

- léčba je možná
- přichází revoluce ve vlasech

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.

ZDENA LÍKAŘOVÁ