Obě komory parlamentu by v případě aktivace článku 66 měly podle šéfa ODS Petra Fialy postupovat společně. Poslanecká sněmovna by případný převod pravomocí prezidenta projednala až po ustavující schůzi, která začne 8. listopadu.

„Situace je velmi vážná a s vysokou mírou pravděpodobnosti bude vyžadovat řešení jak ze strany Senátu, tak Poslanecké sněmovny,“ uvedl Fiala. „Shodli jsme se také na tom, že pokud k takové situaci dojde, bude nutné si vyžádat stanovisko ÚVN o tom, že ten stav trvá.“

O aktualizované stanovisko Ústřední vojenské nemocnice by měl podle Fialy znovu žádat předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Je to postup, který se osvědčil,“ vysvětlil lídr koalice Spolu a zároveň doplnil, že krok je logický i proto, že Senát bude s největší pravděpodobností o případné aktivaci článku 66 rozhodovat jako první.

Prezident Miloš Zeman
PŘEHLEDNĚ: Jak parlament zbavuje prezidenta pravomocí a kdo mu je vrátí

„Rád bych řekl, že my se do toho neženeme a ani nejsme šťastní, že taková situace nastala. Byli bychom nejraději, kdyby se pan prezident uzdravil a všechno fungovalo tak, jak má,“ zdůraznil Fiala. „Současně jsme si ale vědomi toho, že pokud zde existují pochybnosti o zdravotním stavu prezidenta a existuje stanovisko ÚVN, tak jsme povinni jednat.“

„Ta situace je skutečně vážná a článek 66 není politickým nástrojem, ale je nástrojem toho systému. Když se dostanete do situace, kdy prezident republiky nemůže z nějakých důvodů vykonávat svou funkci, což není pouze otázka vlády, ale také například jmenování soudců. A právě aktivace tohoto článku dává systému politiky v ČR, parlamentní demokracii nad kterou není prezident, je to člověk, který stojí mimo ten systém parlamentu, možnost tuto situaci řešit,“ vysvětlil šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Lídři parlamentních stran Petr Fiala (ODS), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Ivan Bartoš (Piráti), Vít Rakušan (STAN) i Marian Jurečka (KDU-ČSL) se shodli, že pokud se zdravotní stav hlavy státu zásadně nezlepší natolik, aby byl prezident schopen vykonávat své pravomoci, doporučí svým poslancům hlasovat pro aktivaci článku 66.

Babiš by počkal do prosince

Babiš před jednáním uvedl, že by s přenesením pravomocí prezidenta na premiéra a předsedu Sněmovny počkal do prosince. Hnutí SPD v pondělí oznámilo, že chce znát celé sdělení Ústřední vojenské nemocnice o stavu prezidenta, posoudit ho celé a zjistit, o jakém časovém horizontu zpráva hovoří.

Miloš Vystrčil s dalšími senátory
Senát je připravený udělat kroky, aby prezident Zeman přišel o pravomoci

Ředitel ÚVN a prezidentův ošetřující lékař Miroslav Zavoral v pondělí na dotaz Senátu napsal, že Zeman nyní není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Možnost, že by se tato situace v následujících týdnech změnila, hodnotí Zavoral jako málo pravděpodobnou.

Předpokládá se, že Senát by na základě této zprávy o převodu prezidentových kompetencí jednal 5. listopadu. Sněmovna by o tomtéž mohla rozhodnout po 8. listopadu, kdy začne její ustavující schůze v povolebním složení.