Čtveřice turistů ve věku 26 až 31 let vystoupala na Grossglockner v průběhu soboty. Kvůli velkému počtu turistů při sestupu využili alternativní trasu. Na ní však ve výši 3600 metrů nad mořem zapadli do sněhu a ledu.

Čeští turisté si zavolali o pomoc v sobotu vpodvečer. Dva z nich byli evakuování vrtulníkem, další dva ale museli zůstat na hoře. Kvůli tmě záchranáři nemohli evakuaci vrtulníkem opakovat. Kvůli nedostatečné výbavě se za dvojicí vydal záchranný tým, kterým jim donesl teplé nápoje a oblečení.

Vrtulník pákistánské armády 15. září 2021 ráno převezl do bezpečí české horolezce Jakuba Vlčka a Petra Macka, kteří s kolegou z Pákistánu v minulých dnech nedokázali dokončit sestup z hory Rakapoši
Pákistán zadržuje české horolezce. Musejí zaplatit náklady na záchranu

Záchranáři pak s turisty znovu vystoupali na vrchol hory a pak začali sestup po obvyklé cestě. Následovně byli čeští turisté, kteří trpěli mírným podchlazením, převezeni do údolí policejní helikoptérou.

Hora Grossglockner, jež leží na hranici rakouských spolkových zemí Tyrolsko a Korutany, je velice vyhledávanou turistickou destinací. České turisty tam zachraňují opakovaně. Naposledy uvázla na hoře dvojice lidí z České republiky na konci června.