"Je to velmi vážná nehoda. Po poledni dostali záchranáři hlášení o tom, že lanovka spadla z velké výšky," uvedl mluvčí italské horské záchranné služby Walter Milan. 

Podle italských médií došlo k neštěstí poté, co se utrhlo nosné lano. Kabinka lanovky se následně zřítila do zalesněného terénu asi 300 metrů před cílovou stanicí, která se nachází na 1 492 metrů vysoké hoře Mottarone. 

Ferdinand Pranger vede v tyrolském Gschnitztalu ubytovací a zážitkový komplex se statkem Alfaierhof & Bergheimat.
Od rakouského státu jsme neviděli ani euro pomoci, říká tyrolský hoteliér

Na sociálních sítích se již objevily snímky zřícené kabinky lanovky. Záchranářské práce ztěžoval špatně přístupný terén, lanovka se zaklínila mezi stromy. Na místě zasahovali členové hasičské a záchranné služby Vigili del Fuoco a dvě helikoptéry.

Prvotní informace hovořily o tom, že se v okamžiku neštěstí v kabině lanovky nacházelo jedenáct cestujících. Později se však ukázalo, že pasažérů bylo více. Přímo na místě zemřelo třináct lidí, do nemocnice byly transportovány dvě děti ve věku devíti a pěti let. Starší z nich posléze svým zraněním podlehlo, mladší museli lékaři kvůli mnohačetným zlomeninám operovat, informoval zpravodajský server BBC. 

Ředitel nemocnice Giovanni La Valle uvedl, že nezná osobní informace ani jednoho z dětí a že ohledně nich nikdo nemocnici nekontaktoval, což naznačuje, že jejich příbuzní zřejmě zemřeli při havárii.

Zdroj: Youtube

"Definitivní bilance tragické nehody je čtrnáct mrtvých a dva vážně zranění," konstatovali na twitteru v neděli večer italští záchranáři. V té době ještě nevěděli, že jedno z dětí boj o život prohraje. Podle úřadu koronera jsou mezi oběťmi i cizinci. 

Izraelské ministerstvo zahraničí uvedlo, že jej italská vláda informovala o úmrtí pěti izraelských občanů a jednom, který se nachází v kritickém stavu. List Corriere della Sera napsal, že při havárii zemřelo mimo jiné dvouleté dítě izraelských rodičů a také jeden člověk původem z Íránu. Zbytek obětí, které zemřely na místě, pocházel z Itálie, uvádí list.

Šetření neštěstí

Příčiny tragédie nejsou zatím jasné. Podle mluvčího horských záchranářů Milana však lanovka prošla v roce 2016 renovací a po dlouhé přestávce způsobené opatřeními proti covidu začala znovu jezdit teprve nedávno. 

Soustrast rodinám obětí již vyjádřil italský premiér Mario Draghi. Ten také uvedl, že chce zřídit vyšetřovací komisi. Na místo neštěstí mezitím zamířil guvernér regionu Piemont Alberto Cirio.

Turisté v Chorvatsku
Studená sprcha pro turisty. Na Baltu šokovaly vysoké ceny v restauracích

Sedmadvacetiletá studentka Luisa Tesserinová řekla agentuře AFP, že společně se svými přáteli cestovala lanovkou asi hodinu před tragédií. "Když jsme nastoupili, neslyšeli jsme nic podezřelého, všechno bylo v pořádku. Když nám poté řekli, co se stalo, zůstali jsme v šoku," uvedla. 

K neštěstí se vyjádřil také šéf české diplomacie Jakub Kulhánek (ČSSD). "Jsem šokován dnešní tragickou nehodou lanovky na hoře Mottarone v Itálii, která vzala třináct životů. Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast rodinám obětí a rychlé a úplné uzdravení zraněných dětí," napsal na twitteru. 

Hora Mottarone v severoitalském regionu Piemont, asi 150 kilometrů od Turína, je oblíbeným výletním cílem v zimním i letním období. Lanovku na vrchol často využívají i rodiny s dětmi, které jezdí do tamního zábavního parku Alpyland.