Očkování proti covidu pro děti ve věku 12 až 15 let se teprve ve Velké Británii rozjíždí. Realizovat ho budou speciální vakcinační týmy vyslané do zařízení Státní imunizační službou. Budou to stejné týmy, které zároveň povedou školní očkovací kampaň proti chřipce a papilomaviru. Podle britského deníku The Guardianu budou vakcíny proti covidu a chřipce s největší pravděpodobností podány během jedné návštěvy.

Co ovšem na ostrovech vzbudilo pozdvižení, není kombinace dvou vakcín, ale jedna konkrétní věta z nové očkovací směrnice: „Pokud chce být dítě očkováno, má očkovací personál ve škole právo ho očkovat, i když s tím rodiče nesouhlasí.“

Očkování proti koronaviru. Ilustrační snímek
Nová realita: Nejste očkovaný proti covidu? Tak už nechoďte do práce

Ne ale každé dítě, které projeví o vakcinaci i přes nesouhlas rodičů zájem, látku také dostane. Vakcinační tým bude muset nejdříve určit, zda je vůbec schopno o svém zdraví rozhodnout.

„Pokud je rodič proti očkování dítěte, ale dítě chce být očkováno a je považováno za dostatečně kompetentní, měl by se zdravotník pokusit mezi nimi dosáhnout dohody,“ stojí v pokynech. „Rodič však nemůže zrušit rozhodnutí dítěte, které je týmem považováno za kompetentní rozhodovat o svém zdraví.“ Směrnice také uvádí, že zaměstnanci musí „vynaložit veškeré úsilí, aby kontaktovali rodiče a informovali je, že jejich dítě bude očkováno proti jejich vůli.“

Britská zdravotnická služba s odkazem na konkrétní ustanovení zákona o veřejném zdraví rovněž připomněla, že dítě mladší 16 let je považováno za „schopné vyslovit souhlas s vlastní léčbou, pokud je považováno za osobu dostatečně inteligentní a kompetentní, aby plně porozumělo způsobu a jednotlivým krokům jeho léčby. 

Šťourání v nose. Reportáž z testování florbalistů Chodova
Testy v rakouských školách narazily. Rodiče zpochybňují výsledky

Přestože je nová vládní směrnice shodná se zákonem, ředitelé škol se obávají, že spousta rodičů, kteří jsou proti očkování, školy zažaluje. Nic na tom podle nich nemění ani fakt, že nebudou zapojeny do rozhodovacího procesu o očkování školáků. Školy pouze musí poskytnout pouze prostor pro očkování, informovat studenty o možnostech vakcinace ve škole a rozdat formuláře se souhlasem s očkováním, který by měli vyplnit studenti i rodiče.

Velmi obtížná situace 

„To staví ředitele, učitele a další zaměstnance školy do velmi obtížné situace. Naši kantoři si již nyní stěžují. Nikdo tady nechce konflikty s rodiči,“ uvedl ředitel střední školy Tanbridge House v Sussexu Jules White pro The Guardian. „Pokud má dojít k nějakým sporům, byl bych radši, kdyby se to odehrálo mimo školu. To znamená v ordinaci či v místním zdravotním středisku, prostě u lékaře,“ dodal. Londýnská vláda si problematičnost imunizační kampaň školáků proti covidu uvědomuje, doporučuje proto, aby byly školy připraveny na „protesty i další narušení“.

„Víme, že řada škol již dnes dostává dopisy a e-maily obsahující dezinformace o imunizačním programu. V případě protestů – i teprve plánovaných - nebo jiné činnosti narušující chod školy, by vedení školy mělo informovat očkovací tým, místní úřady a policii, které prodiskutují, jak situaci nejlépe vyřešit,“ píše se ve směrnici.

Vyhořelá provozorní nemocnice pro pacienty s koronavirem ve městě Tetovo v Severní Makedonii, 9. září 2021
V Severní Makedonii hořelo v nemocnici pro covid pacienty. Zemřelo čtrnáct lidí

Šéf asociace ředitelů středních a vysokých škol Geoff Barton novou směrnici vítá. Podle něho jasně říká, kdo je zodpovědný za imunizaci dětí ve školách a řeší i problematické případy očkování dětí i bez souhlasu rodičů. „Toto je dnes obzvlášť důležité, protože ředitelé jsou stále častěji obtěžováni skupinami, které smysl očkování zpochybňují,“ uvedl pro deník Barton. Jak uvedl, z pokynů je naprosto zřejmé, že školy nenesou odpovědnost za zprostředkování komunikace mezi rodiči a studenty v případech, kdy dojde k neshodám ohledně očkování.

Proč se vlastně s očkováním věkové skupiny dětí od 12 do 15 let ve Velké Británii začíná až nyní? Doposud britská vakcinační komise tvrdila, že přínosy očkování v této věkové skupině jsou méně jisté než u starších dospívajících. Tento týden britské úřady svůj názor změnily.