Mark Lenzi a jeho žena nejdříve trpěli závratěmi, špatně spali a stále je bolela hlava. Jejich děti se probouzely se zaschlou krví kolem nosů. Nejdříve to připisovali příšernému smogu, který čínskou megalopoli Kanton, kde Lenzi pracuje pro americké ministerstvo zahraničí, celoročně zužuje.  „Znečištěným ovzduším se už ovšem nedala vysvětlit náhlá ztráta paměti, kdy jsem měl problém si vybavit například názvy domácího náčiní,“ popsal svůj příběh pro The New York Times Lenzi.

To, co začalo v roce 2016 podivnými zvuky v bytech amerických zahraničních zaměstnanců na Kubě, se nakonec proměnilo v diplomatickou záhadu, v níž nescházejí spekulace o high-tech zbraních a cílených zpravodajských útocích. 

Joe Biden
Biden už sestavuje svůj tým. Kdo v něm bude?

Podivné onemocnění amerických diplomatů a špionů již má i svůj název: Havanský syndrom, podle místa, kde poprvé propuklo. Všechny případy pak spojují stejné příznaky: hlášení o podivných zvucích, bolesti hlavy, závratě, ztráta rovnováhy, rozmazané vidění a ztráta paměti. V havanské kauze byla vládní reakce podle expertů ukázková. Okamžité stažení většiny svých pracovníků z velvyslanectví, vydání tzv. cestovního varování o „cílených útocích na americké občany“, vykázání 15 kubánských diplomatů z Washingtonu a zahájení nezávislého přezkumu. Kuba jakoukoliv účast na útocích vůči USA razantně odmítla.

V případě Číny v roce 2018 spustila americká vláda ihned stejnou proceduru. Tehdejší ředitel CIA a dnešní ministr zahraničí Mark Pompeo kongresmanům sdělil, že lékařské výsledky jednoho Američana v Číně jsou velmi podobné těm z Kuby. Začalo se s evakuací asi tuctu zaměstnanců. Jenže najednou se vše zastavilo. Nemocné označilo ministerstvo za zdravotní incidenty a nezahájilo vyšetřování.

Podle seniorního zdroje ze CIA, který o podivných onemocněních Američanů s NYT hovořil, se v roce 2017 stejné příznaky objevily i v Moskvě u agenta, který odtud řídil tajné operace v zemi. Následné silné migrény ho přinutily odejít předčasně do důchodu. Právě tento případ měl přivést CIA k myšlence, že za všemi těmi nemocemi stojí ruská rozvědka. Za prvé se na podobné útoky specializovala již za studené války a za druhé by moskevskému vedení jistě nevadilo, kdyby nedošlo k uzavření obchodní dohody mezi USA a Čínou, která se tehdy hodně řešila, eventuálně k narovnání vztahů s Kubou. 

Způsob otravy? Nejasný

Podle kritiků Trumpovy zahraniční politiky za změnou postoje v Číně stále politická kalkulace. Prezident v té době chtěl posílit vztahy s Ruskem i Čínou. Od Pekingu potřeboval pomoc i při jednáních se Severní Koreou o jaderném odzbrojení. Vyšetřování v Číně, nebo obvinění Ruska by tyto aktivity ohrozilo. Proto i ten následný distanc od vlastních lidí.

„Bylo zcela záměrné, že vše utajili a na nás se vykašlali,“ uvedl Mark Lenzi, který se s ministerstvem zahraničí dodnes soudí. Situaci ale nadále komplikuje, že se úředníci a vědci dosud dohadují, zda onemocnění byla opravdu výsledkem nějakého útoku. A samozřejmě i neochota ministerstva zveřejnit všechny informace. Analýza NYT jedinou zprávu, kterou nakonec ministerstvo k celé kauze vypracovalo, označila za zcela nekonzistentní, hodnocení pacientů a událostí za nedostatečné, deník upozornil i na ignorování lékařských zpráv a odmítnutí vydat Kongresu základní informace o šetření. „Je skličující a nesmírně frustrující, že ministerstvo, z důvodů, kterým nerozumíme, odmítá sdílet naši zprávu s veřejností a Kongresem,“ uvedl profesor Standfordské univerzity David A. Relman, který pro vládu pacienty zkoumal.

Nejasný je i způsob, jakým by byli američtí zaměstnanci otráveni. Některá podezření, jakou zbraň útočníci na Američany použili, jsou jak ze špionážních románů. Jako nejpravděpodobnější se zatím rýsuje použití mikrovlnného záření, kterým se pachatelé pokusili poškodit mozek obětí.

Zvolená viceprezidentka USA Kamala Harrisová, 9. listopadu 2020 ve Wilmingtonu
Proti stereotypům. Manžel Harrisové pozastaví úspěšnou kariéru právníka

Přesná čísla nemocných Trumpova administrativa nezveřejnila, ale jistě se ví, že postiženo bylo nejméně 44 lidí na Kubě a 15 lidí v Číně. Ti byli ošetřeni na speciálním oddělení Pensylvánské univerzity, kam je ministerstvo zahraničí poslalo. Řada dalších se ale léčilo jinde. Pensylvánští lékaři sice odmítli blíže specifikovat onemocnění, ale připustili, že se jednalo poranění mozku z externího zdroje. Podle expertů ze zpravodajské komunity, se kterými deník hovořil, vše ukazuje, že se jedná o ruskou práci.

Ředitelka CIA Gina Haspel, podle dvou vládních zdrojů, připustila, že Moskva má zájem ublížit americkým občanů, ale že není přesvědčena, že to byly zrovna tyto případy. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marie Zacharovová označila jakékoliv narážky na možné zapojení Moskvy za „absolutně absurdní a bizarní.“ Podle Lenziho americká vláda ví přesně, kdo za tím je a že to není Kuba ani Čína, komu se ministr zahraničí nechce postavit.