„Bylo to jako ve filmu, jako špatný vtip. Nemůžu to pochopit. Moji kolegové - jsou jako moje rodina, nikdo to nechápeme, řekl serveru BBC zaměstnanec jednoho z podniků, kde se útočilo.

Muž střílel ve středu kolem desáté hodiny večerní nejprve v baru v centru města. Zemřeli tři lidé a nejméně jedna osoba utrpěla těžká zranění. Bar je ústředním místem setkání pro kurdskou komunitu. Mnoho obětí žilo ve stejné ulici, píše Deutsche Welle. Muž následně z místa činu ujel v autě tmavé barvy.

Němečtí policisté zasahující na místě střelby v Hanau 20. února 2020
Střelba v Německu má deset obětí. Policie ji vyšetřuje jako terorismus

Znovu pak začal střílet v baru o dva a půl kilometrů dále, kde zemřelo pět lidí. Později se počet obětí incidentu rozrostl ještě o jednoho člověka.

Chvíli hrůzy zažil i Can-Luca Frisenna. Jeden z barů totiž provozuje právě jeho otec a bratr. „Slyšel jsem o tom útoku. Pak jsem je oba viděl, byli zděšení a plakali. Byl to šok,“ řekl pro agenturu Reuters.

Těsně před střelbou šel s malými dětmi kolem i devětačtyřicetiletý Ali Mengücek, který bydlí zhruba 50 metrů od místa, kde se střílelo. „Když jsem přišel domů, uslyšel jsem šest výstřelů. Otevřel jsem okno, a viděl, jak lidé utíkali a křičeli. Bylo to strašné,“ řekl serveru Deutsche Welle.

Velmi smutná vzpomínka

„Nedokázali bychom si představit horší noc. Samozřejmě se tím budeme ještě dlouho zabývat a zůstane to velmi smutnou vzpomínkou,“ pro deník Bild starosta Hanau Claus Kaminsky.

Policisté muže o několik hodin později našli mrtvého u něj doma, spolu s ním i jeho dvaasedmdesátiletou matku a dopis, kde se k činům přiznává. Německé nejvyšší státní zastupitelství vyšetřuje střelbu s podezřením na terorismus.

„Víme, že pachatel měl xenofobní motiv,“ řekl hesenský ministr vnitra Peter Beut. Většina obětí totiž byla tureckého původu. V dopise, který za sebou Tobias R. Zanechal, je podle deníku Bild řada „zmatených názorů,“ z nichž je patrná sympatie k radikální pravici.

„Vyzývá k boji proti etnickým menšinám v Německu a také k vyhlazení těch etnickým skupin, které není možné už prý ze země vykázat,“ řekl zpravodaj ČT v Berlíně Martin Jonáš. Muž se rovněž prý zabýval otázkou, kolik Němců je skutečně „čisté rasy.“ V dopise prý pak poznamenává, že by si dokázal představit snížení počtu obyvatel Německa o polovinu.

Trpěl rovněž utkvělými představami, že Němce sleduje všemocná tajná služba, jejíž pracovníci dokážou číst myšlenky ostatních. O zmatenosti útočníka hovoří i video, které sám zveřejnil na YouTube. V něm například hovoří o tom, že v USA se nachází podzemní vojenská zařízení, kde jsou zneužívány a zabíjeny děti.

Tobias R., údajný střelec z německého Hanau
Paranoidní představy o světě. Střelec z Hanau v pamfletu oslavuje Němce

Pachatel měl legálně drženou zbraň a byl sportovní střelec. Policisté v jeho autě našli zásobníky, náboje i pouzdro na zbraně. „Je to útok na naši svobodnou a mírumilovnou společnost,“ uvedl hesenský ministr vnitra Peter Beuth.

Ke střelbě došlo v době, kdy stále více roste znepokojení nad krajně pravicovým násilím v Německu. Loni na podzim zastřelil muž ve východoněmeckém Halle před synagogou muže a ženu. Posléze se přiznal, že motivem byl antisemitismus a pravicový extremismus.

„Rasismus je jed, nenávist je jed. Tento jed existuje v naší společnosti a nese vinu už na příliš mnoha zločinech,“ prohlásila také německá kancléřka, která zmínila i vraždy neonacistické skupiny Národněsocialistické podzemí (NSU), která v letech 2000 až 2007 usmrtila deset lidí převážně tureckého původu.