V Rajhorodoku, severně od Doněcka, Rusové zaznamenali podle ukrajinského generálního štábu ztráty a stáhli se. Tlak zůstává na Severodoněck v Luhanské oblasti. Podle středečních informací tamní správy mají Rusové v rukou přes 70 procent města, které mělo před boji sto tisíc obyvatel.

Ruští vojáci v ulicích Chersonu
Dochází Moskvě dech? Rusové postupují u Doněcku méně než Ukrajinci u Chersonu

Britské ministertvo obrany dnes s odvoláním na vojenskou rozvědku uvedlo, že Rusové zřejmě kontrolují většinu Severodoněcku. Hlavní silnice vedoucí do města je podle Britů stále v rukou Ukrajinců, ale Rusové zaznamenávají „trvalé lokální zisky“. Pokud se Rusům podaří dobýt Seveerodoněck a Lysyčansk, která od sebe dělí řeka Severní Doněc, získají kontrolu nad celou Luhanskou oblastí, uvádí agentura Reuters. Podle britské rozvědky Ukrajinci zničili mosty přes řeku.

Luhanský guvernér Serhij Hajdaj dnes řekl, že se v podzemí severodoněcké průmyslové továrny Azot ukrývá 800 lidí. Uchýlili se do bunkrů ze sovětské éry. Ruská palba dnes zasáhla administrativní budovu továrny a sklad s metanolem. Při úterním útoku Rusové zasáhli nádrž s kyselinou dusičnou, ale podle Hajdaje to lidi v podzemí neohrozilo. Továrna je podle něj v soukromých rukou a majitel řekl, že na místě je malé množství chemikálií.

Britské ministerstvo obrany počítá s tím, že se Rusové budou chtít nyní zaměřit na Doněckou oblast, ale před tím budou potřebovat přestávku, "což může znamenat ztrátu zisků vybojovaných za uplynulý týden". Současný úspěch Rusů je podle britské rozvědky dán koncentrovanou dělostřeleckou palbou. Dalším cílem bude překročit Severní Doněc, který je přirozenou překážkou dalšího ruského postupu.

Za minulých 24 hodin se Ukrajincům v Luhanské a Doněcké oblasti podařilo odrazit 13 ruských útoků a zničit dva tanky a šest dělostřeleckých systémů. Protivzdušná obrana sestřelila sedm dronů, píše Ukrajinska pravda. Podle tohoto zdroje začala bezpilotní letadla ruské armádě docházet, a nad bojištěm se tak nyní objevují drony ruského ministerstva pro mimořádné situace.

„Směrem k Doněcku nepřítel pokračuje v minometné a dělostřelecké palbě na pozice našich jednotek po celé kontaktní linii,“ uvedl na svém facebookovém účtu generální štáb.

Zdánlivě idylický život v okupované Chersonské oblasti na snímku, který zveřejnila ruská armáda. Svědectví vězněných Ukrajinců ale hovoří jinak…
Pálení, bití a svazování. Obyvatelé Chersonu promluvili o mučení ruskými vojáky

Ruská armáda informovala, že útočí také na jihu, v Mykolajivské oblasti, kde sestřelila ukrajinský bojový letoun Su-25. Ukrajina to zatím nepotvrdila. Rusové rovněž opět útočí na pozice Ukrajinců u Charkova. Při nočních útocích tam zahynul pode ukrajinských zdrojů jeden civilista a další byl zraněn.

V Chersonu, který Rusové obsadili v březnu, podle ukrajinské agentury Unian ruští vojáci vykrádají tamní obchodní centrum a zboží odváží na Krym. Podle agentury to zřejmě znamená, že se Rusové připravují na návrat ukrajinské armády do Chersonu.

Ruská raketa zasáhla železnici 

Ve středu zasáhla ruská raketa železnici na západě země, ve Lvovské oblasti. Tamní gubernátor Maksym Kozyckyj řekl, že pět lidí bylo zraněno. Podle poradce ministra vnitra Antona Heraščenka Rusové chtěli zasáhnout tunel ve snaze přetnout železniční trasu používanou k přepravě zbraní a pohonných hmot. Podle šéfa ukrajinských drah se škody na kolejích zjišťují, ale tunel zůstal neporušený.

Rusko proti Ukrajině bojuje od 24. února a podle dnešní bilance ukrajinského generálního štábu přišlo o 30 850 vojáků, 1363 tanků, 521 dronů a 210 letadel. Údaje o ztrátách, které obě strany uvádějí, není možné nezávisle ověřit.

Letecký pohled na divadlo v Mariupolu, které bylo zničeno bombardováním
Zkáza v Donbasu: Ruská děla ničí města a v krvavé bitvě zatím vítězí

Zelenskyj dnes řekl, že bojová fronta je dlouhá přes 1000 kilometrů. Podle ruské agentury TASS odešlo do Ruska 1,6 milionu lidí, mezi nimiž bylo 263.000 dětí. Zelenskyj ve středu prohlásil, že mezi Ukrajinci, kteří byli proti své vůli odvezeni do Ruska, je 200 tisíc dětí. Tito Ukrajinci byli podle něj rozmístěni po celém Rusku. Mezi dětmi jsou sirotci, děti odvezené s rodiči i ty, které byly od rodin odděleny. „Cílem této zločinecké politiky není jenom krást lidi, ale zajistit, aby deportovaní na Ukrajinu zapomněli a nebyli schopní se vrátit,“ řekl Zelenskyj.

TASS píše, že v 559 dočasných centrech v celém Rusku je nyní 33 tisíc lidí a mezi nimi 11 tisíc dětí. Zbylí Ukrajinci bydlí u příbuzných nebo v soukromí.