„Při plánování šikmého stání po vnějším obvodu náměstí se zapomnělo na místní obchodníky. Zásobování není možné, zkrátka na ně není vůbec místo," zlobí se provozovatel Média baru David Šafránek.

Potíž tkví v tom, že auta zásobování nemají kvůli dočasné úpravě systému parkování kde stát. „Ať zastavíme kdekoli, městská policie nás vyhání," shodují se obchodníci. „Řadoví strážníci jsou sice vstřícní a nechají mě vyložit zásoby, ale systém, který musí všichni dodržovat, není domyšlený," je David Šafránek přesvědčený.

Obsluha kamenných provozoven by měla být možná z takzvané druhé řady, v praxi je to ale problém. „S většími předměty je mezi zaparkovanými auty složitá manipulace," poukazuje podnikatel. Obchodníci nepochodili ani na radnici. „Přijde mi, že tam hází vinu jeden na druhého . Byli bychom ale rádi, kdyby se alespoň pro příští podařilo zorganizovat systém parkování jinak," naznačuje David Šafránek.

To nevylučuje Iva Sedláková, vedoucí odboru kultury, který organizaci adventních trhů zastřešuje. „Bývalé vedení radnice rozhodlo o tomto způsobu parkování a vyhodnotilo jej jako vyhovující. Vzhledem k novému vedení radnice nelze v příštím roce vyloučit změnu parkování."

Nepříjemnou zkušenost má kvůli havarijní situaci uvnitř Média baru jeho provozovatel David Šafránek. „Potřebovali jsme zásah instalatéra, ten si ale neměl jak vyložit ani potřebné nářadí," líčí.

Podle dalšího z podnikatelů, který si kvůli obavám z komplikací při komunikaci s radnicí nepřeje zveřejnit své jméno, nefunguje ani zásobování takzvaně z druhé řady. Jak loni při zavedení adventní změny vysvětlila tehdejší náměstkyně primátora Ivana Popelová, řidiči dodávek by měli zastavovat a vykládat zboží za parkujícími auty. Nikdo už ale nemyslel třeba na  dopravu pivních sudů mezerou mezi osobními vozy. „Když pak chce někdo vyjet z dočasných parkovacích míst, je problém," přibližuje další z každodenních komplikací podnikatel.

Stejně mluví i další z oslovených. „Jsme ještě relativně v pohodě, protože máme restauraci na rohu náměstí," říká Václav Iral, provozovatel restaurace U Přemysla Otakara. „Ale i tak se sem těžko dostáváme. Musíme se dohadovat s policisty, kteří nás sem nechtějí pouštět," líčí své zkušenosti.

Podle mnohých místních podnikatelů radnice změnou dopravního režimu zvýhodňuje stánkaře na trzích, kteří mají dokonce vyhrazená zásobovací místa, zatímco stálí obchodníci, kteří do městské pokladny přispívají celoročně, mají podmínky k práci v době, kdy lidé do centra chodí utrácet, zkomplikované. „Stačilo by přitom pro bezpečnost pěších udělat kolem stánků ve vnitřním čtverci náměstí nějaký hezký plůtek a směrovat je tak jen na bezpečné přechody a parkoviště nechat  tak, jak funguje po zbytek roku. Nevznikaly by zbytečné problémy," myslí si obchodníci.