„Přerazil mu dolní čelist, napadeného čeká minimálně měsíční pracovní neschopnost," líčí důsledky čtvrtečního incidentu ředitel Městské charity Josef Hes. Podle něj není ani zdaleka první. I před přivolanou policií pán vyhrožuje zaměstnancům, že jim urazí hlavu. Hrubé urážky a napadání trvá už téměř osm měsíců, kdy pán prvně zazvonil u dveří azylového domu. I on zde našel pomoc, ale nestačilo mu to. „Slovní agrese a vyhrožování jsou základním kamenem jeho každodenního chování," konstatuje.

Rada policieUmravnit svérázného bezdomovce může být podle mužů zákona složitý proces. Radí vyhýbat se střetům s ním, v případě agrese volat městskou policii.

Kvůli nadávání, útokům a házení pokálených svršků po zaměstnancích si bezdomovec vysloužil zákaz využívání služeb azylového domu, od té doby bivakuje před ním a podobným způsobem obtěžuje okolí.

Na vlastní kůži to zažila například i Magdalena Mikulášová: „Seděli jsme s přáteli večer u zdrávky a kolemjdoucí bezdomovec najednou začal holemi mlátit do kapot zaparkovaných aut. Když si nás všiml, začal nám i vyhrožovat, ať se neopovažujeme někomu něco říct. Každopádně městskou policii jsme zavolali, naháněli ho pak autem po Sadech," vypráví.

Jak se ale zdá, přes opakované zásahy městské policie, ač poslední případ napadení řeší i policie, bude složité, ne-li nemožné, najít nástroj, jak nepřístojné chování bezdomovce eliminovat.

Zdaleka ne jednoduchá je odpověď na otázku, kam až musí zajít nemístné chování bezdomovce, aby se musel zpovídat ze svých činů. Třebaže starší muž bez domova svými hrubými a agresivními projevy znepříjemňuje život obyvatelům Českých Budějovic a dokonce se nezdráhá ani rozdávat rány berlemi, strážcům zákona chybí nástroj, jak mu v podobném chování účinně zabránit.

Na denním pořádku mají konflikty s tímto mužem hlídky městské policie. „Agresivita dotyčného vůči zaměstnancům azylového domu stoupá, každý výjezd je vyhrocenější," připouští mluvčí strážníků Věra Školková. „Do minulého týdne jsme ale nezaznamenali případ fyzického napadení," dodává s tím, že všechny excesy zatím hlídky řešily jako přestupky proti občanskému soužití či veřejnému pořádku. „Mohli bychom mu udělit pokutu, ta by ale vzhledem k situaci dotyčného neměla žádný efekt. Jednotlivé případy proto předáváme k řešení správnímu odboru magistrátu, který může tomuto muži teoreticky udělit na tři měsíce zákaz pobytu ve městě," naznačuje Věra Školková.

Pokud by bezdomovec tento zákaz porušil, už by se potom dopouštěl trestného činu maření úředního rozhodnutí. Z jiného trestného činu, a to ublížení na zdraví, by mohl být podezřelý i po čtvrtečním útoku na zaměstnance azylového domu. „Konflikt ale řešíme jako přestupek, jelikož napadený nám zatím nedoložil, zda utrpěl závažná zranění," konstatoval mluvčí policie Jiří Matzner. Situace je i podle něj obtížně řešitelná. „I v případě prokázání trestného činu je otázkou, jaký trest by soud dotyčnému s ohledem na vysoký věk a zdravotní stav vyměřil," krčí rameny.

Bezdomovce možná vykážou

Důležitý krok, který by mohl pomoci k umravnění agresivního muže bez domova, který hrubými nadávkami, vyhrožováním, fyzickými výpady, ale také nulovou osobní hygienou obtěžuje obyvatele Budějovic, by mohl učinit správní odbor budějovické radnice.
Problematického muže lze za určitých okolností z města na čas vykázat. „Letos správní odbor řeší zatím jen jeden případ narušení veřejného pořádku z jeho strany, k němu přibude zřejmě případ z minulého týdne, kdy dotyčný napadl zaměstnance azylového domu. Z dřívější doby ale máme natolik obsáhlý spisový materiál, že vše nasvědčuje tomu, že budou splněny všechny zákonné podmínky k uložení sankce zákazu pobytu a peněžité pokuty," naznačuje Karel Poláček, vedoucího oddělení komunikace a marketingu magistrátu města.