Šlo o iniciativu faráře Víta Cízy. Za jeho působení v letech 1819–1854 byly postaveny téměř všechny kapličky. "Malovaly se jako triády, vždy po třech, jedna velká malba byla uprostřed a k ní z každé strany vždy dvě menší. Lidem se to líbilo a proto se malby postupně přidělávaly, až byly kolem celého hřbitova," přiblížil původ kapliček starosta Albrechtic Miroslav Ušatý.

Po obvodu albrechtického hřbitova je celkem 85 malovaných kapliček. Na jednotlivých malbách se ale podepisují vlivy počasí a začínají ztrácet barvy. Obec proto plánuje jejich oživení.

Poškozená závora na parkovišti u pošty.
Nový systém parkování u pošty dlouho nevydržel, někdo ulomil závoru

"Připravujeme v dohledné době další obnovu maleb kapliček, v podstatě takovou udržovací, aby nevybledly. Kdyby se to nechalo být, kapličky by byly brzy v dezolátním stavu," upřesnil starosta obce. Památka naposledy prošla několikaletou rekonstrukcí, která skončila v roce 2013.

Letos se na unikátní albrechtický hřbitov přijelo podívat výrazně větší množství turistů, než je obvyklé. Názory na netradiční výzdobu hřbitovní zdi se různí. "Někdo to bere jako obyčejnost, jiný jako vzácnost. Já to hodnotím jako raritu, folklór druhé poloviny 19. století, který je ale historicky až za kostelem, který je určitě významnější památkou. Lidé ho dost často opomíjejí. Jde o jeden z nejstarších kostelů s původními freskami v rámci republiky," uzavřel Miroslav Ušatý.