Historie jejího vzniku je jednoduchá. „Před deseti lety jsme v prostorách nad restaurací měli laboratoř a prostory sklepení byly nevyužité. Mně se ale líbily, tak jsme se s kamarádkou domluvili, že si otevřeme restauraci, “ uvedl majitel Miroslav Vurm.

„Chtěli jsme přijít s něčím novým. Původní nápad byl vytvořit restauraci v rytířském duchu, ale nakonec jsme se shodli na rudolfínské době,“ dodal.

Snaha o alchymii

Problémy restauraci přinesla povodeň v roce 2002, která ji na čas vyřadila z provozu. „Po povodních jsme měli v podniku dva metry vody. Po dobu oprav musela restaurace zůstat zavřená. Rekonstrukce trvala skoro půl roku,“ svěřil se Vurm. „Bylo třeba vystavět novou letní terásku i toalety,“ vysvětlil.

Základním charakteristickým rysem Alchymisty je alternativní přístup k vaření a stolování, který přesně naplňuje název podniku. Snaha o alchymii ve vaření přinesla do jídelního lístku takové pokrmy, jako je například Kámen mudrců, nebo Dukáty z truhlice astronoma Keplera. Další zajímavostí je, že obsluha se v restauraci pohybuje zásadně jenom v dobovém oblečení.

V návštěvnické knize jsou podpisy lidí, kteří se na ulici běžně potkat nedají. „Díky blízkosti divadla a Metropolu k nám chodí hodně herců a zpěváků. Byl u nás například Karel Gott, Tereza Brodská, ale také Phil Collins,“ řekl Vurm.

Tadeáš Nový