Do nového se budou v září vracet děti z Lišova. Proměny se tady totiž dočká zdejší školka. „Pro velký nárůst žádostí o umístění dětí do mateřské školy v Lišově se o letošních prázdninách uskuteční přestavba jedné ze tříd základní školy na prostor mateřské školy," informoval o letních změnách Jiří Švec, starosta Lišova. „Součástí plánovaných stavebních prací je výměna podlahových krytin a elektroinstalace a také kompletní rekonstrukce sociálních zařízení, která budou sloužit této nově vzniklé třídě školky," doplnil. V novém školním roce tak v lišovské mateřské škole najde celkem v osmi třídách místo na dvě stě dětí.

Žáky ve třídách nahradili řemeslníci také v základní škole v Borovanech. Tady se pustili do rozsáhlých oprav prostor vnitřního bazénu. „Celková cena opravy se pohybuje kolem dvou milionů korun," přiblížil plán prací Petr Jenkner, starosta Borovan, s tím, že dělníci by s pracemi měli být hotovi do 31. srpna. Zároveň podotkl, že další v pořadí je školní kuchyně. I v té přibude něco navíc. „V nadcházejících týdnech budeme investovat do vybavení kuchyně," řekl starosta Borovan a doplnil, že půjde o nový konvektomat. „Investice bude přibližně ve výši půl milionu korun," prozradil Petr Jenkner.

Do nákladných rekonstrukci se pustili dělníci také ve druhém největším městě na Budějovicku Týně nad Vltavou. Na mušku si tady vzali obě místní základní školy. „V rámci projektů podpořených z Regionálního operačního programu je naplánovaná na obou týnských základních školách rekonstrukce specializovaných učeben," přiblížil plán prací Petr Rohlena, vedoucí vltavotýnského odboru hospodářské správy a školství.

Kdo se dočkalCelkem 13 základních škol a tři mateřské školky dostanou v průběhu léta novou podobu. Město jako jejich zřizovatel uvolnilo na jejich rekonstrukci částku přesahující 30 milionů korun. Různé řemeslnické práce jsou naplánované také na osmi středních školách na Budějovicku a třech domovech dětí a mládeže. Do jejich rekonstrukce kraj investuje přibližně 90 milionů.

V Základní škole Hlinecká tak žáci v novém školním roce přijdou do nových dílen, děti ze základní školy na Malé Straně dostanou novou chemickou laboratoř. Celková výše obou rekonstrukcí sahá do výše přes dva a půl milionu korun. „V areálu základní školy na Malé Straně bude navíc do konce září hotová rekonstrukce běžecké dráhy, která vyjde na 900 tisíc korun. Dotaci jsme na ni získali z Jihočeského kraje. Vznikne tu i přístavba nového vstupu do budovy školy. Ta vyjde na 550 tisíc korun," doplnil Petr Rohlena.

Milion korun z rozpočtu uvolnili také zastupitelé v Hluboké nad Vltavou, když schválili příspěvek na první fázi rekonstrukce schodů před místní základní školou. „Odstraní se kamenná dlažba, udělá se nové schodiště a pak se na ně dlažba položí znovu," nastínil postup prací Jiří Karvánek, školník hlubocké základní školy. „Bude tam zabudované i vyhřívání schodů a také vznikne část schodiště pro maminky s kočárky," řekl hlubocký zastupitel a doplnil, že druhá etapa rekonstrukce se uskuteční příští rok.

Různé řemeslnické práce jsou v letních měsících naplánované také ve třech mateřských, 13 základních a osmi středních školách na Budějovicku. Těch největších změn se dočká například Základní škola Matice školské v Českých Budějovicích. Na řadu tu přijde nejen oprava fasády včetně hydroizolace, naplánovaná je i přestavba zdejší tělocvičny. Podle Jitky Welzlové, tiskové mluvčí města, se celková výše rekonstrukce vyšplhá na částku přesahující sedm milionů korun.

Další z budov, které dostanou novou tvář, je také českobudějovické Gymnázium J. V. Jirsíka. Už od začátku prázdnin tu řemeslníci vyměňují stará okna za nová. „Naplánovaná je tu ale také obnova pláště uličních fasád," řekl Radek Šíma, tiskový mluvčí Krajského úřadu Jihočeského kraje. „Celková rekonstrukce si vyžádá částku čtyři a půl milionu korun," dodal.