Více než pětačtyřicetiminutové představení Magické Budějovice, které vymyslel dvacetičlenný tým budějovické agentury Art4promotion, jenž na zajištění akce spolupracuje s více než stovkou odborníků a umělců i ze zahraničí, slibuje výjimečnou show oslavující krásy Českých Budějovic. Pojďme do jejího zákulisí.

Náměstí Přemysla Otakara II. se už o víkendu proměnilo ve staveniště. Nejprve začalo vznikat dlouhé pódium, které vede od Samsonovy kašny až 
k radnici. Postupně ale přibyly i další konstrukce a velké pódium v rohu náměstí.

„Na venkovních přípravách se podílelo kolem dvou stovek lidí, ale postavením pódií a nainstalováním techniky to nekončí. Vše je potřeba na místě nastavit, naprogramovat a vyzkoušet. Zapotřebí je i bezpečnostní agentura, která vše hlídá," uvedl Rudolf Střítecký, jednatel pořádající agentury Art4promotion.

V pondělí večer začaly zkoušky s vystupujícími i zkoušky všech světelných i zvukových efektů. „Celá show vyžaduje precizní koordinaci sehraného týmu 
a stovky hodin příprav," doplnil.

O víkendu navíc dělníkům stavějícím pódia přálo počasí. „Už v neděli večer jsme byli trochu v předstihu, bylo hezky, takže se dobře pracovalo," okomentoval stavbu venkovních pódií hlavní technik Petr Stluka.

Přípravy oslav 750. výročí města České Budějovice

Přípravy show na českobudějovickém náměstí jsou podle jednatelky agentury Art4promotion Lenky Střítecké náročné hlavně tím, že je v programu třeba zkombinovat velké množství techniky a živých prvků.

„Dokonale musíme sladit spouštění světelných, projekčních a laserových efektů 
s vystoupeními umělců, kteří předvedou například vzdušnou akrobacii nebo scénický tanec," naznačila Lenka Střítecká.

Vše bylo nutné dát dohromady během rekordně krátkého času. O definitivní podobě slavnosti totiž padlo rozhodnutí až koncem ledna. Seznam věcí, které bylo třeba zařídit, přitom není zrovna krátký.

„Museli jsme vyřídit spoustu žádostí a povolení. Jednat s úřady a policií o zhasnutí osvětlení, dopravních uzavírkách, oslovit sponzory akce. Ale také vymyslet podrobný scénář, zajistit umělce, naprogramovat animace, jež budou součástí show, technicky vyřešit umístění pódií, světel, projektorů, ozvučení, laserů, pyroefektů a agregátů. Mimo jiné zajistit i úklid nebo toalety pro návštěvníky," vyjmenovala Lenka Střítecká.

Zásadní ale bylo vymyslet samotný koncept oslav. Ten si dal za úkol oživit historii města i jednotlivé dominanty českobudějovického náměstí Přemysla Otakara II., návštěvníci se dozvědí i nejzásadnější momenty z bohaté historie města.

Za 750 let dějin města se jich vynořilo hned několik. „Kdoví, co by bylo, kdyby Karel IV. neviděl na náměstí nepořádek, který tam nadělaly masné krámy a nenařídil je z náměstí vystěhovat. Někdo by uvedl slavného zemana Jana Žižku z Trocnova, který ve městě často meškal a měl na náměstí novodobou sochu, jiný by nechvalně známého lapku Jan Žižku nejraději 
z koloritu města vymazal," okomentoval koncepci oslav znalec historie Jan Schinko 
a vyjmenoval další významné události.

„Mezníkem byly třeba císařské silnice kolem roku 1800, pořád se na mnoha místech po nich jezdí. Nebo císařská železnice, která spojovala města Vídeň, České Budějovice a Plzeň."

Ke zpracování časové osy historie města mu pomohlo, když viděl naráz Budějovice od chvíle, kdy Přemysl Otakar II. odebral Čéčovi z Budivojovic zamokřené pozemky na soutoku Vltavy a Malše, až po současnost, kdy se do města plíživě blíží dálnice. „Při té komplexní představě 750 let města se objevují kladné i záporné mezníky," doplnil.

Důležitý byl i výběr hlavní hudební hvězdy úterní slavnosti. Tou se stane zlatá slavice Lucie Bílá. Organizátoři ale jako první oslovili českobudějovickou rodačku Martu Kubišovou. „Umělce jsme kontaktovali měsíc před akcí, a tak nebylo divu, že paní Kubišová měla 10. březen rezervován pro jiné vystoupení, navíc nechtěla zpívat venku 
a riskovat nachladnutí," zmínila jednatelka agentury Art4promotion.

„Naštěstí se nám podařilo domluvit vystoupení s Lucií Bílou, která je ve svém oboru špičkou. 
A zpívá srdcem, což se do konceptu oslav hodí," řekla Lenka Střítecká v souvislosti s tím, že multimediální show na náměstí symbolicky zahájí samotní návštěvníci vytvořením živého srdce, které vdechne život zdejším památkám.

Lucie Bílá zazpívá za doprovodu kapely Petra Maláska ze speciálně vytápěného pódia. „Tuto podmínku si dala, aby nebylo ohroženo její jarní turné, pokud by se náhodou nachladila," doplnila Lenka Střítecká.

Jubileum omezí řidiče a nabídne jízdu MHD zdarma Jubileum města připomene mimo jiné slavnostní výzdoba českobudějovických ulic. Lidé ji poprvé uvidí právě při úterní show. Motivem výzdoby je číslo 750 a znak města. Prapory s těmito symboly zavlají na historické budově radnice, vlaječky ve stejném stylu budou po celý rok zdobit celý obvod náměstí Přemysla Otakara II.

Městské oslavy začnou už v 10 hodin zápisem do městské kroniky. Ve 14 hodin se pak představí pamětní mince. Úderem 17. hodiny začne samotná oslava na náměstí Přemysla Otakara II., zároveň také začne vernisáž výstavy Pohřební insignie 
v radniční výstavní síni.

Do Budějovic dorazily pohřební insignie Přemysla Otakara II.

Po koncertu místní kapely HE band, která bude na českobudějovickém náměstí vystupovat jako první, vystoupí na pódiu zpěvačka Lucie Bílá. Po koncertu Lucie Bílé asi v 19 hodin vyzvou moderátoři programu Roman Anděl a Iveta Lutovská přítomné diváky k vytvoření živého srdce.

„Obrys srdce promítneme laserovými paprsky po obvodu náměstí," naznačila jednatelka agentury Art4promotion Lenka Střítecká.

„Diváci pak uvnitř srdce rozsvítí své mobilní telefony a namíří je k nebi. Shora vše uvidí kamera, z níž obraz přeneseme na velkoplošnou obrazovku," prozradila.

Program skončí kolem 20. hodiny, tedy přibližně ve stejné době jako hokejový zápas v nedaleké Budvar aréně, kam také zavítají tisíce lidí. Na hladký průběh oslav dohlédne kromě desítek organizátorů policie a ochranka. Policisté budou před akcí i po ní usměrňovat dopravu.

Parkujte na náplavceVyasfaltovaná náplavka u Vltavy nedaleko Dlouhého mostu poslouží jako parkoviště pro veřejnost. „Dá se předpokládat, že si slavnost mnozí nenechají ujít, takže jim chceme vytvořit dobré podmínky. Proto jsme se 
s vlastníkem náplavky, což je Povodí Vltavy, dohodli, že tam lidé mohou výjimečně 
v den zahájení oslav v době od 15 do 22 hodin zaparkovat svá vozidla," řekl primátor Jiří Svoboda.

Vzhledem k očekávané velké návštěvnosti akce navíc vyšel Dopravní podnik města České Budějovice obyvatelům města vstříc hned dvěma způsoby. Pro snazší dopravu do centra města a zpět bude 
v úterý v celé síti MHD jízdné po celý den zdarma.

Zároveň budou před zahájením akce vypraveny posilové spoje na linkách 3 a 9 ve směru z největších českobudějovických sídlišť do centra. Po skončení akce vyjedou posily zase zpět.

Neobvyklé překvapení čeká v úterý ráno ženy cestující budějovickou MHD. Zástupci vedení města a dopravního podniku jim rozdají na vybraných zastávkách 750 růží.

„Dárkem všem obyvatelům při příležitosti 750. výročí od založení Českých Budějovic bude také celodenní bezplatná jízda městskou hromadnou dopravou právě 
v úterý 10. 3., kdy si připomínáme toto významné výročí. Cestu do práce, a věřím že příjemně, zpestří i růže, které budeme rozdávat všem ženám, symbolicky jich bude právě 750, " poznamenal Jiří Svoboda.

V den oslav se na náměstí kromě zásobovacích aut nikdo nedostane. Policisté už v sedm hodin ráno uzavřou vjezdy na náměstí z ulic U Černé věže, Karla IV., Biskupská i Piaristická. Zásobování bude pro tento den povoleno jen do 13. hodiny.

Parkoviště v ulicích Česká, Radniční a Piaristická jsou vyhrazeny pro účinkující a pořadatele. Omezení pocítí 
i chodci. Od úterní sedmé hodiny ranní až do půlnoci pro ně bude omezen průchod u tenisových kurtů na Sokolském ostrově, od 19 do 20 hodin i průchod lávkou přes slepé rameno Malše.