Alespoň částečné vítězství mohou oslavovat obyvatelé českobudějovické čtvrti Suché Vrbné, kteří dlouhou dobu bojovali proti nové trase jedné z linek MHD. Od září se autobusy vrátí na trasu původní, vilovou zástavbou však budou nadále projíždět školní spoje.

Vše začalo, když se linka číslo 13 přesunula kvůli opravám z ulice Ledenické do Brigádnické. Po skončení prací se objevily názory, že by spoje mohly natrvalo jezdit po provizorní trase. Proti tomu ale lidé protestovali. „Ulice nejsou přizpůsobené tomu, aby po nich projížděly autobusy, na jedné křižovatce se dokonce dvě vozidla nemohou minout, pokud jedno z nich necouvne. Jsou tam nebezpečné situace,“ popsal Libor Zemanovec. Těžké vozy podle místních navíc ničí silnici i přilehlé domy.

Po několika měsících radní tedy rozhodli, že po Brigádnické budou jezdit jen školní autobusy, které vozí děti do ZŠ Pohůrecká. I to ale občané odmítli, poukazovali na to, že některé spoje jsou málo vytížené. „Sledovali jsme to a nakonec na nové trase zůstanou jen ty nejvyužívanější, tedy dva ranní a dva odpolední spoje. Všechny ostatní se prvního září vrátí na Ledenickou,“ řekl za dopravní podnik Radek Filip. Zároveň bude na trase pro školní autobusy zrušena málo využívaná zastávka Lomského.

Místní však stále nejsou zcela spokojeni. „Byli bychom nejraději, kdyby tady nejezdily žádné spoje. Je to polovičaté řešení, které určitě povede k dalším sporům,“ doplnil Zemanovec.

Spor o linku č.13
Linka změnila svou trasu při rekonstrukci Ledenické ulice. Po skončení oprav se měl autobus vrátit zpět, ale začaly dohady, zda nezůstane na provizorní trase napořád. S tím nesouhlasili místní obyvatelé a sepsali petici. Radní nakonec rozhodli, že Brigádnickou budou jezdit jen školní spoje.