První promítání a zároveň setkání s režisérem a herci si diváci nechtěli nechat ujít a předprodej týnského kina vzali doslova útokem. Jak potvrdila Veronika Němcová z Infocentra v Týně nad Vltavou, ve středu dopoledne už bylo k mání jen posledních pár vstupenek.

„Celkově na všechny tři promítací časy máme z 95 procent vyprodáno a většina zbylých lístků je rezervovaná," řekla Deníku Veronika Němcová.

Takovýto nápor diváků tu není obvyklý. „Zájem je obrovský, stejně jako tomu bylo u prvního dílu Babovřesk," přitakala Magdaléna Hovorková z Městského kulturního domu Sokolovna.

V týnském kině filmový trhák představí sám režisér Zdeněk Troška. Kvůli jeho rekonvalescenci po nemoci však byla zrušena jeho autogramiáda. „Necítím se ještě fit a nechtěl bych omarodit," vysvětlil Zdeněk Troška s tím, že mu doktor nedoporučil přímý kontakt s velkým množstvím lidí. „Ale vystoupím před plátnem a pozdravím diváky," slíbil režisér.

Sama na sebe se určitě půjde do kina podívat i čtenářka Deníku Lenka Švejdová. Právě díky soutěži Deníku získala spolu s dalším čtenářem Tomášem Adamem možnost zahrát si v komparzu Babovřesk 2.

Ve filmu vystupují v Dobčicích z autobusu a společně pak jdou po louce. „Točilo se to celkem čtyřikrát, ani netuším, co mohlo být na kterém záběru horší nebo lepší, všechno mi to připadalo stejné," hodnotí Lenka Švejdová laickým pohledem.

O svém prvním a zatím i posledním filmovém zážitku vyprávěla snad všem svým kamarádkám a pochopitelně i členům rodiny. I ti si komedii v kinech nenechají ujít. „Babičky do kina normálně vůbec nechodí, ale na mě se podívat rozhodně půjdou," směje se.

Pištínské ženy pohostily filmový štáb po staročesku, chlebem, solí a koláčem.Sama nejraději vzpomíná na setkání s režisérem Zdeňkem Troškou. „Udělal si na nás čas, vysvětloval nám, jak se točí filmy, vyprávěl zajímavosti ze zákulisí. To mě opravdu bavilo," vybírá Lenka Švejdová nejcennější ze svých letních filmových zkušeností.  „Kdyby se mi naskytla další podobná příležitost, určitě bych si zase ráda zahrála," dodává.

V Holašovicích sledovala natáčení jedné ze scén před svým domem Blanka Mühlpecková.  „Koukala jsem na to z okna," říká obyvatelka Holašovic a připojuje, že k filmování se váže i vzpomínka na režiséra Zdeňka Trošku. „Záběr se opakoval asi desetkrát. Pan Troška šel kolem okna a se smíchem se ptal: tak co, už to znáte nazpaměť? Sám mě oslovil a ptal se jak se mi to líbí," dodala Blanka Mühlpecková.

Také v Pištíně, kde padla loni na jaře první klapka, na setkání s filmovým štábem a hlavně režisérem Zdeňkem Troškou velmi rádi vzpomínají. Pištínští baráčníci jej vítali v krojích s chlebem, solí a staročeským koláčem a pak jej pozvali na svou rychtu.

Tam společně asi dvě hodinky besedovali. „Byl senzační, zavzpomínali jsme na Slunce, seno, na Helenku Růžičkovou, vyprávěl nám historky z natáčení Babovřesk a o tom, co bude v druhém díle," připomněla rychtářka pištínských baráčníků Marie Živnůstková.

Na první Babovřesky pak Pištínští vypravili autobus do budějovického multikina. „Byl plný, jelo kolem čtyřiceti lidí, jak staří, tak mladí, bylo to hezké," usmívá se Marie Živnůstková.

Společný zájezd na Babovřesky 2 uspořádají Pištínští pravděpodobně i letos. „Když bude zájem, určitě se vypravíme zase," říká rychtářka baráčníků.