Pobočky v Českých Budějovicích, Plzni a Ústí nad Labem se mají postupně proměnit na územní pracoviště. „Od 90. let, kdy jsme naše pobočky vybudovali, se zlepšila infrastruktura, vyvinuly se technologie a některé z kapacit ČNB se staly postradatelnými," uvedl k záměru guvernér ČNB Miroslav Singer.

Banka už také řeší budoucnost svých budov. Tu v Českých Budějovicích například nabídla magistrátu města. Do specificky uspořádané budovy by podle primátora Juraje Thomy mohl být umístěn například útvar hlavního architekta nebo odbor krizového řízení. „Jsou to odbory, které nevyžadují  klasický kontakt s klienty," vysvětlil Juraj Thoma a poukázal na speciální vnitřní členění budovy v Lannově třídě.

Velké úpravy objektu totiž nepřicházejí v úvahu. Budova je památkově chráněna „Je zapsána 
v Ústředním seznam kulturních památek ČR již od roku 1958," zmínila  Kateřina Bartůšková z odboru komunikace ČNB. Banka si chce navíc část kancelářských kapacit ponechat i do budoucna pro svou potřebu. „Územní pracoviště  budou i nadále poskytovat služby veřejnosti a nebankovním klientům," upozornila Kateřina Bartůšková.

Jaká bude přesně budoucnost objektu v Lannově třídě, to zatím vedení ČNB neví. Zástupci banky teď jednají nejen v Českých Budějovicích, ale jednali či budou jednat i v Ústí nad Labem a Plzni (tedy městech, kde ČNB také mění podobu svého regionálního zastoupení) zejména o dalším působení centrální banky 
v daném regionu.

„Dosud nepadlo žádné rozhodnutí o tom, jak ČNB naloží s budovou v Českých Budějovicích, a proto je předčasné hovořit o termínech a podmínkách," uvedla Kateřina Bartůšková a dodala, že se nadále zvažuje i prodej či pronájem objektu.

K transformaci pobočky 
na územní pracoviště dojde 
v Českých Budějovicích 
k 30. červnu 2014. Už předtím budou přeměněny pobočky v Ústí nad Labem a v Plzni.