Podle hejtmana Jihočeského kraje a zároveň předsedy Asociace krajů České republiky (AKČR) Martina Kuby chtějí příští týden vyčlenit některé dny jako bezregistrační v očkovacím centru na českobudějovickém Výstavišti. „Chceme k těmto účelům využít jednorázovou vakcínu Jonson & Jonson, protože si myslíme, že tím urychlíme očkování, lidé se tak nebudou muset obsazovat druhé termíny,“ vysvětlil.

Očkovací centrum v Českých Budějovicích.
Krajská Očka, kromě krumlovského, jedou zatím dál

Jestli je cílem naočkovat co nejvíce lidí, tak by tato metoda mohla být efektivní. „Minimalizujeme tím i počet vznikajících administrativních procesů,“ osvětlil volbu jednodávkové očkovací látky.

Půjde o první Očko, kde bude umožněno očkování bez registrace. „Zatím se tato možnost řeší jen ve velkých městech. Padesát procent lidí se dle mého názoru dostavuje na očkování v Chodově, protože si jde pro druhou dávku, kterou zde dostanou dříve, než v plánovaném registračním systému,“ míní.

Když si lidé nejdou pro vakcínu, musí vakcína za nimi...
Sousedé rozjíždějí očkovací autobus

Na jihu Čech to tak vyzkouší a připraví možnost i pro obyvatele našeho kraje. „Chceme, aby očkování probíhalo za standardních procesů, vyčleníme jeden nebo dva odbavovací vstupy pro lidi bez registrace. Uděláme to ve dny, kdy v Očku není tak plno,“ popsal svou vizi Martin Kuba.

Bez registrace se mohou lidé očkovat už asi dva měsíce u svých praktických lékařů. „To přece není žádná novinka,“ uzavřel hejtman.

Očkování bude zahájeno ve středu, 28. července 2021 od 9:00 hodin a bude probíhat až do 19:00 hodin. Dále v pátek, 30. července od 15:00 hodin do 19:00 hodin a v sobotu 31. července 2021 od 9:00 hodin do 19:00 hodin. Poslední očkování v daný den je zahájeno vždy nejpozději půl hodiny před koncem provozní doby stejně jako při očkování objednaných osob.

Další termíny budeme sdělovat dle zájmu na webových stránkách Jihočeského kraje a Nemocnice České Budějovice. Otevření dalších termínů pro zájemce bez registrace je také závislé na dostupnosti očkovací látky Janssen.

Zdroj: Jihočeský kraj