Vypadá to jako dokonalá souhra okolností. Českobudějovický azylový Dům sv. Pavla začal uvažovat o možnosti vydávání teplého jídla bezdomovcům a majitele závodní jídelny Miroslava Švrčka zrovna napadlo, že by mohl nabídnout svou pomoc charitě. Díky tomu si již nyní mohou lidé bez domova každý den zdarma pochutnat na teplé polévce.

Vydávání jídla začalo v azylovém domě 8. dubna. Jde zatím pouze o zkušební provoz. „Jedna z potřeb člověka na ulici je najíst se. Až pak může řešit nějaké další problémy. Proto jsme uvažovali o vydávání hotových jídel a ozval se nám pan Švrček. Zatím jsme se s ním domluvili na tom, že pro nás připravuje polévku,“ přiblížil vedoucí Domu sv.Pavla František Kaiseršot.

Miroslav Švrček charitu kontaktoval, protože jeho manželka pracuje jako dobrovolnice a on se rozhodl také nabídnout svou pomoc. Do azylového domu nyní každý všední den dodává deset litrů polévky, tedy zhruba 25 porcí. „Zajišťuji v Českých Budějovicích závodní stravování a tak prostě navaříme o něco víc pro charitu,“ vysvětlil. Lidé bez domova tedy nedostávají žádné zbytky, ale čerstvé jídlo uvařené přímo pro ně.

„Když jsem se dozvěděl, že to tu bude, udělalo mi to velkou radost. Teplé jídlo je základ a navíc mi tu vždycky moc chutná,“ řekl pan Luboš, pravidelný návštěvník Domu sv.Pavla.

Polévka se začíná vydávat okolo druhé hodiny odpolední za dodržení všech hygienických podmínek. Zatím ani jednou dovezené jídlo nezbylo. Podle Kaiseršota je naopak pravděpodobné, že by v azylovém domě mohli časem vydávat až 50 porcí. „Kdyby byl zájem, určitě bych dodával i víc,“ reagoval Švrček.

Ohlas od klientů domu jej těší, nejde podle jeho slov o nic jiného než dobrý pocit. „Není mi lhostejné, co se kolem děje a nijak mi neuškodí, když těch pár porcí věnuji,“ zdůraznil.

Na polévku, kterou od 8.dubna zdarma vydávají v českobudějovickém azylovém Domě sv.Pavla, může přijít kdokoli. Mezi lidmi bez domova se tato zpráva rychle rozkřikla. „Řekl mi o tom kamarád. Je to moc dobré, jídlo je důležité, zvlášť pro moji manželku, která je nemocná a tak potřebuje jíst,“ pochvaloval si pan Vladislav nad talířem gulášové polévky.

Podle vedoucího Domu Františka Kaiseršota je projekt přínosný také v tom, že pomáhá navazovat kontakt s bezdomovci. Jídlo může přilákat ty, kteří by jinak azylový dům nenavštívili.

Dobrovolnické centrum při Diecézní charitě, se kterým Dům sv. Pavla spolupracuje, již nyní zahajuje nábor dobrovolníků. „Hledáme lidi, kteří tam zhruba od 14 do 17 hodin pomůžou s výdejem jídla a úklidem,“ přiblížila Lucie Prokopová z Dobrovolnického centra. Zájemci musí být starší 15 let, mít čistý trestní rejstřík a potravinářský průkaz. Ten charita po určité době spolupráce proplatí.

Dosavadní vydávání polévek je pouze zkušební, pilotní projekt. Pracovníci azylového domu ho chtějí po nějaké době vyhodnotit a rozhodnout se, jak dál. „Zatím nevím, jestli to skončí u polévky, ale vydávat třeba knedlíky s omáčkou by bylo co se týče hygieny, organizace i zázemí náročnější,“ dodal Kaiseršot. Oslovovat další majitele jídelen či restaurací se podle jeho slov budějovická Městská charita zatím nechystá.