Skoro všude rozhodne o úspěchu uchazečů dosavadní prospěch, zkoušky se dělají většinou jen na víceletá gymnázia.

Tradiční nával zažívá českobudějovické Gymnázium J.V. Jirsíka. O 60 míst ve čtyřletém oboru tu bojuje 163 zájemců, na osmiletém gymnáziu bude odmítnutých ještě více. „U nás je takový zájem standardní, nepřekvapilo nás to. Naše škola má dobré jméno a absolventi jsou úspěšní na vysokých školách," komentoval ředitel Jaroslav Pustina.

Potenciální primáni musí zvládnout test z českého jazyka a matematiky, na čtyřletém oboru se bude rozhodovat jen podle prospěchu. „Na osmileté gymnázium se hlásí většinou samí jedničkáři, takže pouze prospěch by nestačil. U obou oborů ale máme z čeho vybírat a proto budeme mít ty nejlepší studenty," doplnil ředitel.

Poněkud jiná je situace na gymnáziu v Týně nad Vltavou. Přijímat se zde bude jen do osmiletého oboru, počet přihlášek zhruba odpovídá kapacitě jedné třídy. „Takový zájem je v posledních letech obvyklý, pociťujeme pokles demografické křivky. Čekáme ale, že se to razantně změní. Až začne dostavba Temelína, do regionu se přistěhuje mnoho rodin a budou chtít dát děti na naší školu. Něco podobného se stalo, když se elektrárna stavěla," uvedl ředitel Karel Hájek.

Největší potíže s naplněním tříd mají již delší dobu odborné školy. Platí to například 
v Trhových Svinech. Na některé obory se tu hlásí jen sedm či osm lidí. „Letos nám sice celkově přišlo víc přihlášek, než jsme čekali, ale spousta zájemců bere naši školu jen jako záložní variantu. Když se dostanou jinam, nastoupí tam," zdůraznil ředitel Tomáš Kalena.
Projevuje se to v oboru kuchař, číšník. O ten momentálně usiluje poměrně dost deváťáků, ale protože většina z nich bydlí v Budějovicích, ředitel si myslí, že v případě úspěchu dají přednost škole v krajském městě. Třídu by se mohlo podařit naplnit v oboru opravářské práce, ostatní nejspíš zůstanou poloprázdné.

Na průmyslově zaměřené střední školy poslal své dvě přihlášky patnáctiletý Lukáš Trnka ze Zlivi. „Na gympl jsem nechtěl, protože nemá zaměření. Učil bych se všechno a měl z toho v hlavě kaši," řekl. Ve strojírenském oboru vidí jistou budoucnost a lepší uplatnění.

Zároveň si uvědomuje, že ho čeká velký životní skok. „Na základce jsem se moc neučil, ale vím, že střední už bez toho vychodit nejde. Měl jsem doteď dvojky, trojky. Podle vysvědčení se také bere na školu, kam bych chtěl, tak doufám, že to bude stačit," dodává mladý student, který by jednou rád také na vysokou školu.

Příští týden vyvěsí výsledky přijímacího řízení také Střední zdravotnická škola v Českých Budějovicích. Ta si na nezájem nemůže stěžovat. Podaří se jí zřejmě naplnit všechny třídy a v nejžádanějším oboru asistent zubního technika má trojnásobný převis. „Zde máme přijímací zkoušku. Jedná se o praktický test zručnosti, uchazeči tvarují drát a modelují. U ostatních oborů rozhoduje prospěch," uvedl ředitel Karel Štix.

Zcela bez zkoušek se obejde budějovická Obchodní akademie. Studenty vybere podle průměru ze základní školy. Větší zájem je o obor ekonomické lyceum, tam počet přihlášek dvojnásobně převyšuje kapacitu. „Toto studium se víc podobá gymnáziu, je všeobecnější. A protože většina lidí dnes chce na vysokou, dávají mu přednost před oborem obchodní akademie," vysvětlila ředitelka Zdeňka Sokolová. 
I ona má ale zkušenost s tím, že řada uchazečů nakonec nastoupí na jinou školu a šanci tak dostanou další v pořadí.