Hotové pozdvižení zavládlo ve čtvrtek ráno v Dyníně. Místní zemědělská společnost Mavela inzerovala v Deníku výhodný prodej asi 22 tisíc slepic, který měl oficiálně začít v osm hodin. Už od čtyř však obec začaly zaplňovat stovky chovatelů, ale i překupníků, a to nejen z jihu Čech. Přijeli sem také lidé
z Chebu, Ústí nad Labem, Kolína, Rakovníka či severní Moravy. Do odpoledne stihli vykoupit 14 tisíc zvířat, na pátek jich tedy zbývá už jen osm tisíc. Zájemci museli počítat i s několikahodinovým čekáním a až 2,5 kilometru dlouhými kolonami aut.

Až do odpoledních hodin dohlíželo na provoz v Dyníně několik dopravních hlídek. Podle policejní mluvčí Lenky Holické na jakékoliv závažné problémy nenarazily. „Někteří řidiči byli neukáznění, takže stáli i na nevhodných místech. Věnovali jsme se hlavně tomu,“ řekla Holická. Pro místní to přesto byl šok. Starosta Jiří Veselý přiznal, že v obci dosud nic podobného neviděl, takže ho to překvapilo. „Nepočítal jsem s tím, protože jindy tu bývá při prodejích tak pět aut,“ komentoval starosta. Lidi, kteří sem vyrazili nakupovat, však většinou z míry nic nevyvedlo. Shodli se, že vzhledem k enormně vysoké ceně vajec se jim chov slepic stále vyplácí.

„Momentálně mám pět slepic a přijel jsem si pro sedm dalších. Vyplácí se to vždycky, protože jim dáváme zbytky z domácnosti a všechno zkrmíme. Žádné jídlo se tak nevyhodí. Vyplatilo se to i při původních cenách a teď tuplem,“ poznamenal například Vítězslav Kollmann ze Srubce. Podobně hovořil i František Landa z Doubravky u Týna. Ten do Dynína vyrazil pro patnáct opeřenců. Přijel kolem půl osmé, domů odjížděl asi v půl druhé.  „Určitě se mi to vyplatí. Zrní dostávám jako naturálie za pronájem pozemku, takže obživu pro slepice mám zadarmo. Mají velký výběh na zahradě a není s tím problém. Ty nové ale teď budu muset dát na pár dní do karantény. Nedělalo by to dobrotu, protože by se s těmi starými poštípaly,“ svěřil se Deníku František Landa.

Předseda představenstva společnosti Mavela Petr Hradský přiznal, že tak velký zájem veřejnosti zaskočil i jeho samotného. A to přesto, že podobné akce dělá firma několikrát do roka.

„Z informací od kolegů po celé republice vím, že prodej nosniček je dlouhodobě vysoký. Na zájmu se podepsaly hlavně ceny vajec,“ popsal 
Petr Hradský.  Jak dlouho bude současný vaječný boom trvat, si v tuto chvíli netroufá odhadnout, ale zřejmě ne méně než 24 až 26 týdnů (to je asi půl roku, pozn. redakce). Právě tak dlouho totiž trvá zvýšení výroby ve velkochovech.  

Prezident Agrární komory Jan Veleba uvedl, že Češi loni spotřebovali asi 2,6 miliardy vajec, což je zhruba dvacet kusů měsíčně na jednoho člověka. Prezident agrární komory Jan Veleba dále doplnil, že obchodníci, kteří prodávají vejce dráž než za pět korun, podle něj pouze zneužívají současné situace.

„Na krytí nákladů jim stačí přibližně koruna padesát. Producenti dávají vejce za maximální cenu tři padesát. Když je to dráž, obchodník jen počítá procenta a při zachování šedesátiprocentní marže je jasné, že vejce pak stojí šest, leckde dokonce sedm korun,“ zdůraznil Veleba a ujistil, že zákazníci přesto nemusejí takové jednání obchodníků akceptovat.

I drobní chovatelé totiž mohou volně prodávat takzvaně malé množství vajec, a to jak fyzickým osobám, tak maloobchodním prodejnám. Musejí je však nabízet pouze ve svém vlastním hospodářství, nebo v tržnici či na tržišti. Maximální počet pro jednoho konečného odběratele je šedesát kusů za týden.

Tento způsob prodeje oceňují hlavně rodinní příslušníci, sousedi a známí chovatelů. Potvrzuje to třeba František Mareš z Tábora, který si včera přijel do Dynína pro třicet slepic. Zmínil, že se jejich chovu věnuje už asi tři desítky let a stále si to nemůže vynachválit.

„My jsme hodně rozvrstvená rodina, takže je to tak akorát. Jen mě překvapuje, jaký je teď o slepice zájem. Jezdím sem už kolik let a vždycky jsem zajel rovnou do areálu. Dneska jsem tu už dvě hodiny a ještě budu čekat,“ poznamenal Mareš. Jeho slova potvrdila i majitelka farmy v Malontech Michaela Městecká. Ta má doma asi stovku slepic a věnuje se jejich biochovu. Vejce prodává například do malé prodejny v centru krajského města, kde za ně koncový zákazník zaplatí šest korun. Podle ní je současná poptávka po slepicích natolik velká, že musela dokonce zavést speciální pořadníky. „Máme vejce jen v kvalitě bio a i o ty je nyní skutečně větší zájem. Máme objednávkový list, všichni zájemci jsou v pořadníku. Bylo to i dřív, ale rozhodně ne v takové míře,“ konstatovala Městecká.

Podle nejnovějšího vyjádření agrární komory by se už cena vajec neměla dále zvyšovat. Je dokonce možné, že po Velikonocích dojde k jejich mírnému zlevnění