Publikaci připravil k vydání spolek Náš domov, aby rozšířil mezi veřejností povědomí o přírodních hodnotách údolí Rudolfovského potoka.

Podle Jaroslava Valevského mladšího, člena spolku, navazuje brožura s nákladem tři tisíce kusů v mnoha ohledech na biologický průzkum Rudolfovského potoka, do kterého se z velké části nedávno zapojili také místní obyvatelé.

„Brožury jsou zdarma k dispozici například v Hornickém muzeu v Rudolfově, Turistickém informačním centru v Českých Budějovicích a byly poskytnuty také okolním obcím, aby mohly propagovat krásnou přírodu v okolí. Takových míst, jako je údolí Rudolfovského potoka, je v krajině kolem krajské metropole díky masivní zástavbě čím dál méně a pokud je ztratíme, těžko se je podaří v původní kráse obnovit,“ zdůrazňuje Jaroslav Valevský.
„Pokud se nám podaří zachovat údolí v současném stavu, příští generace to jistě v budoucnu ocení. Krajinu našeho domova je třeba chránit, protože příroda se sama neubrání. Snad i toto je jedna z cest, jak si uvědomit hodnoty, které zde máme. Jde o naši krajinu, náš domov, naši vlast, kterou máme rádi,“ dodává Jaroslav Valevský.

O budoucí podobu údolí potoka se totiž vede spor kvůli chystanému novému územnímu plánu Jivna. Někteří majitelé pozemků by totiž chtěli uvolnit možnosti pro výstavbu rekreačních objektů v lokalitě. Spolek Náš domov ale tento záměr dlouhodobě kritizuje.

Brožura o údolí mimo jiné seznámí zájemce se stručnou historií území ohledně těžby stříbrné rudy a jejího úpravnictví, geologickou stavbou, faunou, flórou a přírodními zajímavostmi. Text doprovázejí desítky fotografií, včetně unikátních záběrů z dronu. „Autoři textů a fotografií je z velké většiny poskytli zdarma, za což jim patří velké poděkování. Totéž platí i pro připravovanou informační tabuli, pro kterou poskytlo pozemek před vstupem do údolí Děkanství u kostela sv. Mikuláše České Budějovice. Osazení tabule se plánuje na jaře roku 2017,“ uvedla další členka spolku Eliška Štěpánová.

Jihočeská centrála cestovního ruchu například přislíbila zajistit prezentaci propagačního materiálu „Údolí Rudolfovského potoka“ na významných mezinárodních i regionálních veletrzích cestovního ruchu.

Na konci brožurky (a v budoucnu i na informační tabuli) lze nalézt znaky většiny okolních obcí a měst sousedících s údolím a dalších subjektů, které podpořily zachování údolí Rudolfovského potoka v současném stavu a registraci významného krajinného prvku Rudolfovský lom. Brožuru připravil spolek Náš domov a vyšla s podporou Jihočeského kraje prostřednictvím Jihočeské centrály cestovního ruchu.