Šťastný konec má příběh, kterým téměř rok žili lidé z Boršova nad Vltavou. V dubnu 2011 tu v místní části Poříčí zloději ukradli historický zvon. Po několika měsících ale policisté starožitnost vypátrali a nakonec vrátili obci. Zvon v pátek dopoledne převzal starosta. Do zvoničky jej zavěsí po vysvěcení příští sobotu.

„Mám obrovskou radost, i když jsem celou dobu pevně věřil, že se zvon vrátí. Nedokázal jsem si totiž představit, že by ho někdo rozbil a roztavil,“ komentoval starosta Jan Zeman. Historická starožitnost podle něj naštěstí neutrpěla žádnou újmu, je pouze umazaná od hlíny. Zloději ji tedy zřejmě na čas ukryli do země.

Zvon patří do zvoničky v místní části Poříčí na pravém řeku Vltavy. Pochází z roku 1887, je zasvěcen svatému Janu Nepomuckému a obyvatelé Boršova za něj dokonce před sedmdesáti lety nasazovali život. „V roce 1942 ho dva místní občané schovali před nacisty a zakopali ve stodole. Do zvoničky se vrátil v červenci 1945,“ vzpomněl Zeman.

Na tomto místě vydržel zvon až do dubna 2011. Tehdy jej během jediné noci ukradli zloději. „Byl jsem samozřejmě překvapený, v Čechách už se asi krade úplně všechno. Kdybychom si nechali stejný zvon odlít znovu, stálo by nás to 120 tisíc korun, ale historická hodnota toho původního je nevyčíslitelná,“ dodal Zeman.

Policisté nakonec zvon vypátrali koncem října. Pomohlo jim v tom oznámení od občana, který si nedaleko Boršova všiml podezřelého vozidla a osob. Z trestného činu byli obviněni čtyři lidé.

Nyní už je starožitnost na boršovském obecním úřadě. Odborníci ji očistí a připraví na opětovné vysvěcení a zavěšení do zvoničky. To se uskuteční příští sobotu od 10.45 hodin. Na zvon jako první symbolicky zazvoní František Štika, syn jednoho z mužů, kteří v roce 1942 zachránili památku před nacisty.

Starosta Zeman věří, že třetí zavěšení bude poslední a zvon již své místo nikdy neopustí. Napomoci tomu má i nové bezpečnostní opatření. „Vyrábíme speciální ocelové prsteny, které se ve zvoničce svaří. K sundání zvonu pak bude potřeba rozbruska, takže doufám, že už ho nikdo znovu neukradne,“ vysvětlil.