V některých podnicích zmizely žluté ovály z polí zhruba o dva až tři týdne dřív, než je zvykem.

V ZD Netřebice na Českokrumlovsku byli tento rok rychlejší o dva týdny. A to sklizeň pozdržely o jeden týden kvůli dešťům. V průběhu roku však vláhy z nebes přišlo málo, i když občas zapršelo. Proto je výnos asi o 30 % nižší oproti průměru. Podle agronomky Věry Marešové jsou hlízy osvědčené odrůdy Adéla nečekaně velké, jen je jich málo. „Kde bych čekala, že bude pod keřem dvanáct hlíz, tam jich bylo šest, vzhledem k suchu,“ říká Věra Marešová. „Brambory jsou super, žluté, stejnoměrné,“ chválí si pak letošní výsledek ohledně kvality.

K posunutým agrotechnickým termínům připomíná, že brambory šly nejen dříve z pole pod střechu, ale dříve šly také do země. „Většinou sázíme v květnu, teď jsme sázeli už v dubnu o několik týdnů dříve,“ říká netřebická agronomka. Zahájili už i prodej konzumentům, momentálně za cenu 7 korun za kilogram u balení 25 kilogramů.

Vilhumovi při sběru brambor na poli v Plešovicích.
Brambor se na Českokrumlovsku urodilo dostatek

V necelé polovině sklizně konzumních brambor jsou v Popelíně na Jindřichohradecku. Podle předsedy zemědělského družstva Ladislava Ohrazdy bude určitě podprůměrná. „Výnosy budou zhruba o dvacet až třicet procent nižší,“ odhaduje Ladislav Ohrazda.

Sucho poznamenalo v Popelíně plodinu hned ve dvojím směru. Hlízy jsou menší a mají i menší nasazený počet. K nosným odrůdám zde patří Dali, Adéla nebo Princess. „Sklízíme co nejdéle, aby stačily narůst, schválně je necháváme déle,“ říká Ladislav Ohrazda s tím, že v jeho podniku je pro sklizeň nyní běžný čas. Trvá přibližně měsíc.

Pod střechou už jsou ale sadbové brambory, u těch stačí i menší váha. U nakupujících jsou dokonce příliš velké hlízy neoblíbené, protože by znamenaly prodražení sadby.

V Popelíně začnou příští týden prodej brambor konzumentům a cena u netříděných brambor bude 7 až 7,50 koruny za kilogram. Tříděné brambory nabídnou od dalšího týdne za cenu 10 korun za kilogram u balení o váze 20 kilogramů.

Cena brambor u zemědělců je nyní asi 7 - 10 korun za kilogram u balení kolem 20 kilogramů, ale v obchodech může být výrazně vyšší kvůli maržím obchodníků. Zřejmě ji ovlivní také celkový výsledek letošní sklizně. Očekává se, že i v okolních státech bude sklizeň menší a cena brambor by pak mohla už na podzim narůst.