Plány na stavbu nové budovy divadla se začaly konečně realizovat, a co víc, do konce prázdnin by měla být první fáze dokončená.

O stavbě nové divadelní budovy se mluví v Českých Budějovicích už 60 let. V roce 1962 dokonce byly kvůli realizaci, z níž pak sešlo, v prostoru zbourány domy. Stará budova divadlu dlouhodobě nevyhovuje už od jeho prvopočátku.

Podle prvního náměstka primátora Juraje Thomy, který má na starosti i kulturu, byly již v poradě vedení prezentovány mezivýsledky a dvě možnosti realizace. První zahrnuje prostor, kde by mohla vystupovat Jihočeská filharmonie a celé Jihočeské divadlo se všemi soubory, druhá počítá s tím, že by činohra Jihočeského divadla oproti ostatním souborům zůstala ve staré budově divadla. Skupina se zabývala tím, co potřebuje hudební a divadelní provoz.

Původní Bouda, která mohla stát na Mariánském náměstí. Vizualizace z architektonické studie:
Bouda bude půjčená a ze dřeva

„Studie by měla být hotova do srpna letošního roku,“ doplňuje Juraj Thoma. Pracovní skupina se podle něj sejde naposledy 30. srpna. Vznikne čistopis, který bude prezentován na radě města a pravděpodobně i na radě Jihočeského kraje.

„Pak se rozjedou přípravy na architektonickou soutěž,“ nastiňuje další průběh Juraj Thoma.

První fázi financuje Nadační fond Jihočeského divadla, který najal experty z firmy Bühnenplanung Walter Kottke Ingenieure z Bayreuthu, která navrhuje scény po Evropě.

Letiště České Budějovice. Ilustrační foto.
Letiště budou kraj a město řešit společně