„Všechno vzniklo tak. Chlapi si tady totiž v zimě dělají gulášový turnaj a my ženy jsme si řekly, že nebudeme sedět doma a vymyslely jsme buchty,“ popsala prvotní nápad místostarostka Neplachova Hana Suková.


Už před rokem neplachovské pekařky soutěžily o nejlepší štrúdl. „Štrúdlování se docela ujalo a babičky chtěly pokračování,“ dodala místostarostka. Tentokrát se rozhodovalo o nejchutnějších a nejlépe vypadajících buchtách a koláčích.


„Já jsem pekla svatební koláčky, jak je dělala moje maminka. A pak jsem dělala normální koláčky, tvarohové, makové a s povidly,“ pochlubila se jedna z devatenácti soutěžících Drahomíra Chlaňová a dodala zaručenou radu pro vláčné a nadýchané kynuté těsto. „Musí být hladká mouka a jenom žloutky.“


O nejlepší buchtě letos nerozhodovala pětičlenná porota jako loni, ale hlasovali všichni, kdo na buchtobraní do obecního sálu přišli. Mezi ochutnávkami také soutěžili. Například o to, kdo nejrychleji zabalí nejvíce buchet do šátku, nebo kdo nejrychleji sní bez pomoci rukou koblížek zavěšený na provázku.


Nejvíc všem chutnal a vítězný titul získal koláč vyhlášené místní pekařky Marie Brčákové. Ta sázela na jistotu. Koláč ochutila marmeládou, tvarohem, mákem a pudinkem a dozdobila marcipánem.