„Jsem přesvědčen, že jsme schopni přijmout každého,“ říká Petr Podhola k nadcházejícímu řízení. Krajské město je zřizovatelem celkem 16 základních škol. Ne všichni se ale musí dostat do té školy, kterou si vyberou. „Víme, že jsou školy na hranici kapacity,“ upozorňuje Petr Podhola s tím, že někde bude v září jen tolik volných míst, kolik deváťáků opustí lavice před prázdninami. Volné kapacity ale České Budějovice mají, například v ZŠ E. Destinnové,v ZŠ Nová nebo na májských základkách.

Společný termín zápisu v městských školách bude 5. a 6. duben 2018. Novinkou bude zkouška dílčích elektronických zápisů. Podobné se již osvědčily u mateřských škol. V březnu se bude možné na webu města přihlásit do vybrané školy. Město získá předběžný přehled o zájmu a také rodič dostane základní informaci o počtu přihlášených. Pokud se to povede, mohl by systém nabídnout i časovou rezervaci pro návštěvu školy při zápisu. Žádosti se budou vydávat od 5. do 30. března 2018.

Hrdinové našich prvňáků.
Hrdinové našich prvňáků? Princezna Elsa a Spider-Man

Hlavními kritérii přijetí budou věk, adresa trvalého bydliště nebo sourozenec ve škole, ale přesně si podmínky stanoví jednotlivá zařízení, protože je to v kompetenci ředitelů.

Do mateřských škol zřizovaných městem se budou zápisy konat 2. a 3. května, elektronicky se budou žádosti podávat od 3. do 28. dubna.