V obcích kolem krajského města totiž bují výstavba, ale školské kapacity mohou nabídnout jen některé vsi. A většinou jen první stupeň. Spolu s přibývajícími počty dětí v samotných Českých Budějovicích to znamená, že se pomalu začnou plnit i dosud volné kapacity základních škol.

Deset tisíc žákůKapacita základek zřizovaných městem České Budějovice činí 10 330 žáků. Teď je žáků 8351 ale v roce 2018 má sedět v lavicích už 10 060 dětí.

Radnice proto chystá tři opatření, od kterých si slibuje zvládnutí náporu školáků. „Prvním opatřením je znovuotevření základní školy v ulici Emy Destinnové," říká Martin Maršík a dodává, že ta by se měla od příštího školního roku stát i centrální školou pro celé České Budějovice. Pokud nebude město schopné uspokojit poptávku v některých školách, tak podle Martina Maršíka nabídne dětem právě sídlištní školu.

Podle Petra Šindeláře, jednatele městské Správy domů, nyní dělníci školu rekonstruují. Skončily práce na odstranění azbestových izolací a v červenci až září se budou vyměňovat okna. A projekt už existuje i na vnitřní úpravy. „Dokončení těchto prací předpokládáme do konce roku 2015," říká Petr Šindelář. V lednu 2016 už by se ve škole mohly konat zápisy pro 1. a 6. třídy.

Škola by totiž podle představ radnice měla nabírat i děti z málotřídek z okolí krajského města.

Školu musí povolit úřady

Před pár lety by to byla zcela nepředstavitelná věc, alespoň pro některé. Základní školy se v Českých Budějovicích rušily a slučovaly, podobně jako mateřinky. Stačilo ale několik roků a město bude žádat na Ministerstvu školství, aby do seznamu veřejných škol byla zařazena obnovená základka v ulici Emy Destinové.

Podle náměstka primátora Martina Maršíka sem mají docházet žáci například ze sídliště Šumava, z nové zástavby na Švábově Hrádku nebo z vesnic v okolí. Začít s výukou se má v září 2016 1. a 6. třídami a postupně každý rok přidávat vždy jeden ročník na prvním i druhém stupni. Sídlištní škola je ale jen jedním z chystaných opatření jak čelit zvyšujícím se počtům žáků. Radnice také zamýšlí znovu osamostatnit objekt v Nové ulici, který nyní patří pod ZŠ a MŠ J. Š. Baara. „Nový pan ředitel by měl nabídnout atraktivní vzdělávací program," přibližuje plány radnice Martin Maršík s tím, že škole mají přibýt i dotace na volnočasové aktivity. Město chystá i úpravu školských obvodů. Zmíněné záměry už schválila rada města, teď by o nich mělo jednat i zastupitelstvo.