České Budějovice mají schválenou žádost o dotaci z Norských fondů v rámci výzvy Oslo, která se zaměřuje na zmírnění negativních dopadů změn klimatu na úrovni městských sídel. Výstupem projektu bude tzv. Adaptační strategie zpracovaná odbornou firmou, která navrhne konkrétní opatření vedoucí k lepší adaptaci městského prostoru na oteplování a zvyšující se sucho.

Sucho. Ilustrační foto.
Hluboko v jihočeské půdě číhá extrémní sucho

„Cílem těchto opatření je eliminovat přehřívání městské krajiny a dlouhodobě zlepšit mikroklima, proto se bude týkat jak urbanizovaných ploch, tak parků a oblastí městské zeleně. Soubor opatření bude zahrnovat například vybudování vodních ochlazovacích prvků v místech s vyšší koncentrací osob, fontán, pítek," přibližuje cíle projektu náměstek primátora Ivo Moravec.

Smrky na Šumavě.
Les v číslech: Šumava bude stále plná smrků

Chystaný dokument se zaměří i na zachycování vody do nadzemních i podzemních nádrží a nastavení systému jejího dalšího využívání, závlahové systémy pro veřejnou zeleň nebo výměnu nepropustných povrchů v parcích za propustné. Dotkne se i současných staveb. Podle Ivo Moravce má navrhnout vybudování zelených střech a fasád v rámci rekonstrukce i výstavby budov, úpravu povrchů veřejné zeleně pro lepší vsakování dešťové vody, budování retenčních nádrží a další kroky.

Odhad nákladů na zpracování Adaptační strategie je 1 milion korun a schválená dotace pokryje 90% nákladů.