Připravena jsou již téměř všechna koupací mola a opalovací molo na obou březích Malše u Malého jezu, na Vltavě u TJ Meteor, u Lučního jezu a LTC Libra, i na plážích u Voříškova dvora. Pro děti je u Maláku připraveno vyhledávané brouzdaliště.

Mlžítko u Biskupského gymnázia, které je tam osazeno díky participativnímu rozpočtu, je již plně funkční. „Na Lannově třídě letos mlžítka nebudou, místo toho jsou připravena na Mariánském náměstí. Nově město chystá pítko a mlžítko s pítkem na Sokolském ostrově,“ říká Ivo Moravec, náměstek primátora.

Ilustrační foto
Od sousedů: Česká luxusní auta si ilegálně zazávodila na německých silnicích

Během dubna již bylo vysázeno 50 stromů a 150 keřů. Lípy, vrby, tavolníky a další druhy jsou vidět například na sídlišti Máj, v centru města i v Rožnově. Nové trvalkové záhony budou moci lidé obdivovat ještě letos před poliklinikou Jih a na třech ostrůvcích v ulici Kaplířova. „Oblíbenými květináči s letničkami se brzy osadí zábradlí na Zlatém mostě a na mostech přes Mlýnskou stoku. Nově přibydou květiny i na Železném mostě a na nově zrekonstruovaném mostě v ulici Karla IV. Nejen květiny, ale i stromy v kontejnerech ozelení začátkem července náměstí Přemysla Otakara II.,“ dodává Ivo Moravec.

V létě také mohou zájemci využívat v jihočeské metropoli opět využívat veřejná grilovací místa u Malého jezu, v parcích Staroměstská a 4Dvory. Posedět můžou třeba i u 3D grilu v sousedství cyklostezky podél řeky Vltavy ve směru na Hlubokou nad Vltavou, u LTC Libra na levém břehu Vltavy i ve Stromovce u bistra U Tří ptáků, kde nabízejí potřebné vybavení a suroviny.

Nejhezčí květníky a truhlíky

České Budějovice už také vyhlásily tradiční letní soutěž o nejkrásnější květinovou výzdobu Rozkvetlé město. „Každoročně oceňujeme občany, kteří svými rozkvetlými okny, balkóny, předzahrádkami, veřejným či městským prostranstvím zdobí Budějovice. Zájemci se budou moci přihlásit na webu rozkvetlemesto@c-budejovice.cz , kam pošlou fotografii své výzdoby spolu s adresou a dalšími kontaktními údaji. Mohou se ale přihlásit i pomocí vytištěné papírové přihlášky, která bude k dispozici v městském informačním centru na radnici, nebo si ji stáhnou z webových stránek města,“ říká Ivo Moravec. Soutěž začíná 16. května a potrvá do poloviny srpna. Nejšikovnější účastníci dostanou finanční odměnu v rozmezí od 2 000 do 10 000 korun. Oceněno bude deset výherců.

Pro školní jídelnu

Modernizaci některých technických zařízení chystají České Budějovice v ZŠ Nerudova. Připravovaná předběžná tržní konzultace se týká stavebních úprav kuchyně a přilehlých částí, jídelny, modernizace kuchyňského zařízení i úpravy a instalace nové technologie vzduchotechniky v Základní škole Nerudova.

Divadelní ulice. Foto ze sbírky fotografií a pohlednic Jiřího Dvořáka poskytl Státní okresní archiv České Budějovice.
Takhle vypadaly Budějce. Divadlo po náletu a požáru, tramvaje v Divadelní

„Město připravuje zadávací řízení na veřejnou zakázku a prostřednictvím tržní konzultace chce získat relevantní a objektivní informace od potenciálních dodavatelů. Přímo bude osloveno šest firem, ale jedná se o otevřenou výzvu, takže se může přihlásit každý, kdo v tomto oboru podniká. Registrace k účasti na předběžné konzultaci probíhá do 13. května 2022 do 12.00 hodin,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Chovanec.

Štíři otevřeli hřiště

Českobudějovický florbalový klub Štíři má v dlouhodobém pronájmu část areálu na Složišti a rozhodl se tento prostor zvelebit a vylepšit. Přetvořil jej na dětské hřiště a sportoviště pro veřejnost a své členy. Cílem projektu je oživit toto místo pořádáním různých akcí a hlavně vybudovat několik tradičních pohybových aktivit, ale zároveň i nové, například koordinační a florbalové hřiště, horolezeckou stěnu, lanový park i běžecký okruh.

V roce 2021 město poskytlo klubu více jak milionovou finanční podporu na projekt vybudování veřejného dětského hřiště. To bylo v závěru dubna 2022 oficiálně otevřeno veřejnosti za účasti primátora Jiřího Svobody, náměstka primátora Ivo Moravce a dětí z nedaleké Mateřské školy U Pramene. „Jsem rád, že se toto dílo podařilo zrealizovat, děti jsou tady v podstatě ve městě, ale zároveň v přírodě a mohou si užívat zdravého pohybu na čerstvém vzduchu. Přál bych všem a hlavně dětem, ať sem rády chodí a užívají si nového hřiště bez nehod,“ říká Jiří Svoboda.

FBC Štíři jsou nejúspěšnější florbalový klub v Jihočeském kraji, založený v roce 2000. V současnosti má klub přes 450 aktivních členů včetně týmu vozíčkářů, jejichž úspěchy je řadí mezi nejlepší v celé Evropě.

Křivonoska 2022. 51. ročník mezinárodní soutěže historických motocyklů a automobilů se konal v sobotu 7. května.
Jih Čech křižovaly veterány. Jel se další ročník Křivonosky