Přes čtyři hodiny potřebovali v pondělí 17. června 2019 budějovičtí zastupitelé na to, aby zvolili primátorovi nového náměstka. Jeho hlavní starostí bude doprava ve městě. Debata při jednání se totiž záhy zvrhla v politickou přestřelku o to, jestli mají nebo nemají demokratické strany zůstávat v koalici s ANO.

Pozici hnutí zpochybnil především zastupitel za Českou pirátskou stranu Jan Piskač. Poukázal na demonstrace proti Andreji Babišovi a vyzval koaliční partnery ANO, kterými jsou HOPB, STAN a Čisté Budějovice a Lidovci a TOP 09, aby vytvořili koalici jinou. Jan Piskač přitom upozornil, že existují varianty, kdy by demokratické strany i bez ANO měly v zastupitelstvu většinu.

Současnou podobu koalice ale hájil například náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09). Konstatoval, že sám nesouhlasí s tím, aby Andrej Babiš zůstával v pozici českého premiéra. Hnutí ANO ale podle Tomáše Bouzka není pouze Andrej Babiš. Budějovická koalice vznikla po volbách na základě programové dohody stran, které deklarovaly, že jejich názory na budoucnost města jsou si nejbližší. Koalice proto respektovala návrh ANO a podpořila jejího kandidáta do pozice náměstka Viktora Lavičku.

Post náměstka pro dopravu byl volný od března, kdy byl odvolán František Konečný (ANO) kvůli komplikacím s přípravou projektu nové sportovní haly v Budějovicích.

Post náměstka pro dopravu je v jihočeské metropoli nesporně nevděčným úřadem. V pondělí budějovičtí zastupitelé jasnou většinou 27 ze 45 hlasů zvolili novým náměstkem Viktora Lavičku (ANO), dosavadního vedoucího útvaru obchodu v dopravním podniku.

Podle primátora Jiřího Svobody (ANO) čeká nového náměstka řada úkolů, od parkování až po jednání se státem o velkých investicích.

Viktor Lavička při jednání zdůraznil, že je rodilým Budějčákem a nastínil několik priorit, které chce v nové funkci respektovat.

„První věc je dokončení obchvatu a jiných tranzitních cest, které vyvedou dopravu z města,“ říká Viktor Lavička. I když jde o investice státu nebo kraje jsou pro město mimořádně důležité a náměstek pro dopravu by měl usilovat o jejich dokončení a přizpůsobení zájmům Budějovic.

Důležité je také podle Viktora Lavičky zvládnutí skoro 20 000 denně dojíždějících lidí za většího podílu městské hromadné dopravy a s pomocí odstavných parkovišť.

Podle náměstka primátora Juraje Thomy (HOPB) bude hlavním úkolem nového šéfa dopravy koordinace velkých investic kraje nebo státu se zájmy města. "Chybí příprava jihozápadního okruhu," připomíná další dlouhodobý záměr města Juraj Thoma. Lídr opoziční ODS Martin Kuba doplňuje jako chystané akce kraje či státu jižní a severní spojku s tím, že i ony jsou pro město důležité. Například Petr Braný (KSČM) by vedle jiného doporučil ke zlepšení dopravy ve městě menší vstřícnost k záborům komunikací, které jsou podle jeho mínění často povolovány zbytečně velkoryse.

Do kompetencí nového náměstka primátora mají v Budějovicích patřit doprava, územní rozvoj, architektura a urbanismus či například dopravní podnik.