Krajské město je dobrou adresou. Svědčí o tom nově zveřejněná čísla statistiků. Podle nich v Českých Budějovicích pouze stěhováním přibylo za loňský rok 411 lidí. To je stejné, jako kdyby se například všichni obyvatelé Libníče přesunuli o pár kilometrů dál do jihočeské metropole.

Petra Dolejšová z českobudějovické krajské správy Českého statistického úřadu (ČSÚ) poukázala na to, že takový zájem o bydlení v Budějovicích je spíše překvapující. „V posledních letech tady obyvatel spíše ubývalo,“ připomněla.

Nejvyšší takzvané kladné saldo migrace, tedy přírůstek obyvatel stěhováním, měla v rámci okresu po Českých Budějovicích Včelná. Sem se přesunulo o 137 lidí více, než kolik se jich z obce odstěhovalo.

Ilustrační foto
Ve středu pozor, večer vyjede z Prachatic nadměrný náklad

Čísla potvrzují současný trend, na který už před časem poukázala proděkanka Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Renata Klufová. Ta se zabývá demografickým vývojem Českobudějovicka. Upřesnila, že kromě samotného krajského města pokračuje osidlování obcí ležících v těsné blízkosti krajského města, jako jsou Roudné, Srubec, Vráto, Litvínovice, Homole nebo Včelná.

Města a obce ležící na Českobudějovicku bodovaly i v další kategorii krajské statistiky. Přirozenou cestou, tedy vyšší porodností než úmrtností, si v rámci jižních Čech nejvíce polepšil Týn nad Vltavou (+34 obyvatel), Lišov (+25) a Srubec (+23).

Naopak s úbytkem obyvatel se musejí potýkat historické klenoty jižních Čech. Podle Petry Dolejšové z ČSÚ zaznamenal vloni největší úbytek stěhováním Jindřichův Hradec (-121) a Český Krumlov (-98). Tato dvě města zaznamenala zároveň nejvyšší celkový úbytek obyvatel. Český Krumlov přišel o 113 občanů a Jindřichův Hradec o 108 lidí.

Nejvyšším celkovým nárůstem obyvatel v rámci kraje se chlubí České Budějovice (+393), Písek (+153)a Včelná (+151).