České Budějovice začaly hledat projektanta, který by připravil stavbu Slunečního ostrova u Jiráskova nábřeží. Zhruba půl kilometru po proudu pod Dlouhým mostem má vzniknout na současném širokém travnatém pásu pravého břehu Vltavy nová odpočinková zóna i s další lávkou přes řeku. Zadávací řízení na projektanta bylo zahájeno 7. září 2022.

Záměr je součástí rozsáhlejšího projektu Město a voda, který se týká třeba i Malše nebo Vltavy u Jiráskova jezu.

Městská hromadná doprava v Českých Budějovicích. Ilustrační foto.
Byty, úklid ulic, MHD, parkování. Co rozhodne volby v Budějovicích?

Podle náměstka primátora Juraje Thomy připravil podklady pro vypsání výběrového řízení na projektanta Slunečního ostrova atelier A8000. "Kompletní podklady jsme obdrželi v listopadu 2021 a v únoru 2022 jsme obdrželi podklady pro stanovení předpokládané ceny prací,“ doplnil Juraj Thoma. Projekt, na který chce město čerpat dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), posunula v srpnu letošního roku rada města dál, když schválila vypsání veřejné zakázky na zpracování projektové dokumentace.

Nabídky do října

„Aktuálně probíhá výběr projektanta, který zpracuje kompletní dokumentaci až po tu prováděcí. Lhůta pro podání nabídek běží do 12. října 2022, přičemž vítězný zpracovatel pak bude mít 455 dní na svou práci,“ přiblížil následující postup Juraj Thoma. Akce na Jiráskově nábřeží je součástí záměru Město a voda, který řeší především zvýšení atraktivity obou budějovických řek a přiblížení k vodě od mostu přes Malši v Mánesově ulici až po Vltavu u Pražského sídliště. Počítá se i s úpravou Zátkova nábřeží u Malše v centru města, kde by měla vzniknout náplavka podobně jako v Praze, kam lidé míří za zábavou.

Budova městské radnice v Českých Budějovicích.
Lídři v Budějovicích vybírali, jestli dřív stavět byty, most nebo divadlo

Prostor kolem obou řek se ve městě v posledních letech hodně mění. „Vezměme třeba takzvané vývaziště pod Dlouhým mostem, kde je kromě stání pro lodě i dostatek prostoru pro posezení. Vzniká také nová náplavka u Malše jako součást obnovy parku v Dukelské ulici. Lidé si rychle oblíbili koupací mola, která jsou na několika místech Vltavy i Malše. Jsem rád, že populárními se staly také lavičky nad vodou na slepém rameni,“ doplnil rozvojové aktivity kolem vody ve městě Juraj Thoma.