Tisíce řidičů parkují v Českých Budějovicích v území mezi Lannovou třídou, Novohradskou a Papírenskou ulicí. Nyní by měli majitelé vozidel zpozornět. Od října se chystají velké změny. Za parkování se bude platit i na Lineckém předměstí. Rada města v pondělí schválila příslušný cenový tarif.

Podle náměstka primátora Iva Moravce bude roční platba pro obyvatele území činit 500 (blíže k centru) a 400 korun, podobně jako například na Pražském předměstí. Oficiálně budou nové modré zóny uvedeny do provozu k 1. říjnu 2021. „Zpoplatněné ale budou až k 1. lednu 2022,“ dodává Ivo Moravec.

Jakule u Nových Hradů je místem, kde je nádraží Nové Hrady, jehož okolí je vzorně upraveno.
U železniční tratě nedaleko Nových Hradů zachránili poslední myslivnu

V ulicích se už během léta objeví parkovací automaty nebo nové dopravní značení. Mohou přibýt i jednosměrky. Firma, která dostane na starost nové dopravní značení už je vybrána a chystá se podpis smlouvy.

Hlavním cílem změny je usnadnit parkování obyvatelům lokality. Zóny vyznačené modře budou patřit pouze domácím. V celém území ale budou také smíšené zóny, kde bude možné pro kohokoliv stát za jednorázový poplatek. Radnice chystá už od prázdnin i zvláštní místa se zázemím pro karavany na parkovišti v ulici Na Dlouhé louce.

Autobusové nádraží v Horní Stropnici proměnila rekonstrukce, jejímž investorem byla skupina GW Jihotrans. Další práce čekají na stavební povolení pro projekt obce.
Nádraží v Horní Stropnici se proměnilo, podívejte se jak

Kapacitu parkovacích míst by měly v příštích letech na jihu Českých Budějovic zvýšit parkovací domy, které radnice plánuje u Dynama a u Sportovní haly.