O její konečné podobě bude ve čtvrtek rozhodovat regionální sněm.

„Na první pozici navrhujeme Martina Kubu. Lídra bude sněm volit samostatně a pak se budou na kandidátce střídat lidé z jednotlivých oblastí tak, aby byly všechny rovnoměrně zastoupeny," popsal předseda budějovického sdružení Tomáš Jirsa.

Ve čtvrtek schvaluje jihočeskou kandidátku ODS i TOP 09

Jihočeskou ODS asi do voleb povede bývalý ministr Martin Kuba. Na první místo kandidátky jej navrhlo budějovické oblastní sdružení. Jeho předseda Tomáš Jirsa předpokládá, že Martin Kuba bude na dnešním sněmu zvolen lídrem.

Na místo v druhé osmičce kandidátů nominovala budějovická ODS Jana Zahradníka. „Jsem na nevolitelné pozici, ale chci straně ODS pomoci. Žádnou preferenční kampaň dělat nebudu, lidé mě znají. Uvidíme," komentoval.

TOP 09 a STAN

Tři jména, a to hned v první desítce by měla mít na společné kandidátce s hnutím Starostové a nezávislí českobudějovická TOP 09. Podle předsedy Miroslava Nejedlého je lídrem Zdeněk Bezecný, na předních místech se objeví i radní Tomáš Bouzek a zastupitelka Petra Šebestíková. „Vzhledem k tomu, že se na kandidátce musí srovnat zástupci sedmi okresů, zastoupení regionu odpovídá našim představám," řekl Miroslav Nejedlý.

Zdeněk Bezecný doplnil, že kandidátka je již prakticky hotová a dnes by ji měl v Praze schválit výkonný výbor strany. TOP 09 při nominování zohledňovala regionální hledisko i sílu jednotlivých osobností a voličské základny.

KSČM

Od minulého týdne má o kandidátce jasno KSČM. Českobudějovický region na ní zastupují čtyři lidé, z toho dva hned na prvních dvou místech – Vojtěch Filip a Petr Braný. „Složení kandidátky odpovídá počtu voličů, s naším zastoupením jsme spokojení," uvedl předseda okresního výboru Bohuslav Mrázek.

ČSSD

Kompletní krajskou kandidátku zveřejnila také ČSSD, lídrem je hejtman Jiří Zimola. Z budějovického okresu na seznamu figurují pouze tři jména: poslankyně Vlasta Bohdalová, místostarosta Nových Hradů Josef Vochoska a náměstek primátora Petr Podhola. Ten je coby předseda okresního výboru strany 
s kandidátkou spokojen. „Na druhém místě je člověk za Budějovice, a to je perfektní. Vlasta Bohdalová je osobou, která má co nabídnout," řekl Petr Podhola.