Novou vyhlášku, která bude v několika problémových lokalitách regulovat provozní dobu pohostinských zařízení, zejména nonstopů a nočních barů, chystá českobudějovická radnice. Základní rámec k její přípravě schválila rada města na jednání dne 11. března 2019.

„Především je nutné uvést, že se v žádném případě se nejedná o celoplošnou regulaci, drtivé většiny zařízení se to vůbec nedotkne. Jedná se pouze o regulaci v některých lokalitách. Konkrétní ulice či pouze jejich úseky vymezí město připravovanou vyhláškou, vycházet budeme z poznatků městské a případně republikové policie. Jednoduše řečeno se jedná o místa, kde dlouhodobě a opakovaně dochází k rušení nočního klidu, nepořádku, rvačkám a vandalismu,“ uvedl k jednání rady města 1. náměstek primátora Juraj Thoma (HOPB).

Radní zatím schválili záměr vyhlášku vydat a její základní parametry. Nyní budou pracovat na jejím finálním návrhu vymezujícím její územní působnost a určující časová omezení pro provoz současných non-stop a nočních podniků v takových lokalitách. Následně jej rada předloží zastupitelstvu města k projednání a ke schválení. „Stane se tak v nejbližších měsících,“ uvedl k tomu Thoma s tím, že účinnost vyhlášky bude pravidelně vyhodnocována a její působnost případně upravována.