Československá obec legionářská si v letošním roce připomíná 100. výročí od svého založení a v této souvislosti žádá města v České republice o symbolické připojení k oslavám.

Připojí se také České Budějovice. „To spočívá v tom, že v pátek 3. září 2021 budou některé významné budovy a památky svítit v barvách české trikolory. My se k tomuto významnému výročí samozřejmě připojíme, což bude zřetelně vidět právě na historické radnici na náměstí Přemysla Otakara II.,“ říká primátor Jiří Svoboda.

Železný most v Týně nad Vltavou. Ilustrační foto.
Železný most v Týně překáží plavbě. Čeká na rozhodnutí plavebního ředitelství

Prvorepubliková Československá obec legionářská patřila ke státotvorným organizacím, zastávajícím ideály demokracie a humanismu a v meziválečném Československu byla se svými takřka 50 000 členy největší veteránskou organizací. Dnes sdružuje téměř 4000 válečných veteránů, jejich rodinných příslušníků, potomků legionářů a sympatizantů.

Příslušníci klubů vojenské historie nedávno v uniformách legionářů v Českých Budějovicích provázeli delegaci, která představovala prezidenta T. G. Masaryka při návratu do vlasti z exilu po 1. světové válce. Prezident přijel vlakem přes Horní Dvořiště a v Českých Budějovicích měl první větší zastávku. Tu dodnes připomíná pamětní deska na českobudějovické radnici.