Město začalo chystat novou vyhlášku, která podle všeho přinese například přísnější pravidla pro pohyb psů na veřejných prostranstvích.

Podle primátora Juraje Thomy není stávající vyhláška úplně ideální a v některých ohledech je zastaralá. Nový dokument, který to má napravit, by se měl projednat do podzimu. „Připomínky mohou občané dávat na radnici do konce září letošního roku," uvedl Juraj Thoma.

K hlavním změnám by mohlo podle tiskové mluvčí magistrátu Jitky Welzlové patřit omezení volného pobíhání psů.  Množí se totiž stížnosti obyvatel města, kteří jsou napadeni volně pobíhajícími psy. Navíc stále častěji dochází i k napadení psů mezi sebou, protože koncentrace psů v některých lokalitách – třeba na sídlištích nebo v parcích v centru měst, je značná.

Oficiálně je sice ve městě přihlášeno sedm tisíc psů, ale kvalifikované odhady hovoří o tom, že v Budějovicích žije nejméně deset tisíc čtyřnohých mazlíčků.

Za většinu přestupků, které se týkají držení psů, může být 
v Českých Budějovicích uložena pokuta do částky 1000 korun. Výjimečně, například za znečištění veřejného prostranství, pokud by se řešilo ve správním řízení, by to mohlo být až 20 000 korun. Podle tiskového mluvčího městské policie Václava Supa 
za pohyb psa bez vodítka uložili  v roce 2010 strážníci 13 pokut, 
v roce 2011 to bylo 33 pokut. Další případy řešili domluvou. 
Za chybějící registrační známku rozdali v roce 2010 strážníci 34 pokut, loni to bylo 30 pokut.

Určité zpřísnění pravidel by v současnosti přivítala zřejmě i většina majitelů  psů. Ale na druhou stranu upozorňují, že by to nemělo vést ke zbytečné šikaně. „Souhlasím se zpřísněním pravidel hry," říká například Ivan Fabián z Českých Budějovic, který už chová několikátého psa. Ale zároveň dodává, že je třeba zohlednit, jakou má konkrétní pes povahu. „Je zbytečné šikanovat hodného a pohodového psa košíkem a pohybem na vodítku," míní Fabián a dodává, že za psa odpovídá majitel.

Sám Fabián v současnosti chová čtyřletého kokršpaněla Borka a na adresu problémů se psy dodává, že také město by mohlo přidat a být vstřícnější. „Pytlíky na psí exkrementy bývají ve stojánku v parcích i v menších městech, než jsou České Budějovice," říká Fabián.

V Českých Budějovicích je dnes například povinné vodítko pro psy v historickém centru a u Vrbenských rybníků, mají také zapovězená dětská hřiště, pískoviště a sportovní areály.