"Místa jsme vybírali jako nebudějovičtí těžko," uvedl za pořadatele z píseckého spolku Prostor pro všechny Robin Mikušiak. Pro něhož ale České Budějovice nejsou úplně "cizím" městem, protože je spojen třeba s akcí Město lidem, lidé městu.

Dlouhé vyjednávání

Například vyjednávání o tom, aby bylo možné vyjít na střechu obchodního domu PRIOR ale nebylo jednoduché. "Jednání trvalo dlouho, několikrát jsme se potkali, telefonovali, mailovali. Hodně nám vyšli vstříc zaměstnanci v čele s panem Voglem," přiblížil přípravy akce s majiteli Robin Mikušiak s tím, že na střechu obchodního domu se může po uzavření kavárny (před několika desítkami let) možná poprvé.

Obchvat Olbramovic těsně před otevřením. Má zjednodušit cestu mezi Budějovicemi a Prahou, kterou často komplikují nehody.
Na trase z Budějovic do Prahy začal sloužit obchvat Olbramovic

"Ocenit je třeba odvahu všech majitelů, kteří své prostory dali "všanc". Osobně jsem se trošku bál, jak to dopadne v Kongregaci sester Nejsvětější svátosti (zahrada a dvůr). Nakonec to tam bylo úžasné a když jsem viděl, jak se setra představená usmívá mezi příchozími návštěvníky, věděl jsem, že i tady máme vyhráno," říká hlavní organizátor Budějckých dvorků.

"Za sobotu máme návštěvnost několikanásobně větší, než jsme čekali za oba dny," nastínil Robin Mikušiak, že zájemců o prohlídku uvedených objektů nebo třeba o návštěvy zahrad u některých kostelů se našlo dost. Celkem bylo zapojeno do akce deset objektů.