Rozhodl o tom Úřad pro hospodářskou soutěž (ÚOHS). Radnice měla podle úřadu špatným způsobem vybírat firmu, která má na starosti správu počítačové sítě. Město už ale dalo najevo, že se proti rozhodnutí úřadu odvolá.

Kamenem úrazu je to, jak radnice zadala v roce 2007 zakázku, jejíž objem se v součtu několika let pohybuje v řádech desítek milionů korun. Bylo to v jednacím řízení bez uveřejnění. Jeho použití je ale  podle předsedy ÚOHS Petra Rafaje vázáno na splnění řady podmínek, aby bylo možné zamezit jeho zneužívání. Rafaj naznačil, že tyto podmínky nebyly splněny. A při klasické soutěži by se možná daly získat lepší podmínky.

Tento způsob výběru dodavatele schválila celá tehdejší rada města, na základě doporučení odboru výpočetní techniky. Ten prosazoval, aby služby nadále poskytoval stejný subjekt, protože jiný dodavatel by toho nebyl schopen . A rada jen pokračovala v dosavadní praxi.
„Zcela identicky, jako v případě smlouvy uzavřené v roce 2007 postupovalo město i dříve. Tuto skutečnost však ÚOHS ve svém výkladu přehlíží," zdůraznila pro Deník tisková mluvčí radnice Jitka Welzlová.

„Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je nepravomocné, město České Budějovice proti němu podá rozklad," říká tisková mluvčí českobudějovické radnice Jitka Welzlová. Komentuje tak pokutu, kterou radnici Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vyměřil. 

Podle úřadu byl špatně vybrán dodavatel na dodávky IT techniky a služeb v roce 2007 a chybně byl podepsán i dodatek smlouvy v roce 2010. Dodatek,  nedávno šetřila i policie, ta ale měla výhrady jen k podepsání dodatku, nikoliv k původní smlouvě.

Úřad pro hospodářskou soutěž i policie tak mají na věc odlišný pohled. „K té právní kvalifikaci se nebudeme vyjadřovat," řekl ale Deníku krajský policejní mluvčí Jiří Matzner s tím, že policii nepřísluší komentovat rozhodnutí jiné instituce.

Výsledek šetření policie nyní leží na státním zastupitelství a čeká se, jestli celá věc postoupí až k soudu.

Už pokuta, která městu hrozí ze strany ÚOHS, by ale byla pro rozpočet citelná. Budějovice sice hospodaří ročně přibližně s dvěma miliardami korun, ale zastupitelé se pravidelně handrkují třeba u podpory mládežnického sportu už o desítky nebo stovky tisíc korun. Možná ztráta peněz se proto například nelíbí zastupiteli Vladimíru Brůhovi. „Tohle jsou veřejné prostředky, u těch je nezanedbatelná jakákoliv částka, natož 1,3 milionu korun," upozornil Vladimír Brůha na to, že rozpočet by pokuta nepochybně poznamenal.

Budějovická radnice chce ale nyní podat proti pokutě  rozklad a teprve potom bude jasné, jestli vůbec dojde k placení nebo ne.