„Až na jednu výjimku jsou všechny uvedené vodojemy vícekomorové. Vždy tedy budeme čistit jen jednu část a druhá bude k dispozici pro zásobování obyvatel vodou. Kapacita jednotlivých komor je dostatečná, a proto nedochází k žádnému omezení dodávek pitné vody,“ vysvětlil vedoucí provozního střediska České Budějovice Ondřej Koupal.

Pondělní ráno ve Velešíně.
OBRAZEM: Neobvyklý úkaz letošní zimy - konečně sněží!

Jako první se očisty dočkal vodojem Staré Hodějovice, kde práce začaly na počátku tohoto týdne. „Nejprve bylo zapotřebí nechat pitnou vodu z pravé komory řízeně odtéct do spotřebiště, což trvá několik hodin. Až poté jsme mohli začít ručně, s pomocí tlakové vody, čistit dno a stěny a tím odstranit případné usazeniny,“ popsal postup Ondřej Koupal.

Ve čtvrtek 16. ledna byla zahájena nová stálá expozice v Jihočeském muzeu. Ta vznikla za podpory z IROP a zahrnuje převážně sbírkové předměty muzea.
Žádné nudné vitríny. Los, mamutí kost i minerály

Dodal, že čištění jedné komory trvá v případě takto velkých vodojemů tři dny. Součástí je i kontrola a přezkoušení funkčnosti všech armatur a potrubí. Druhou komoru vodojemu zaměstnanci ČEVAKu vyčistí příští týden.

Po vodojemu Staré Hodějovice se pracovníci na konci ledna a v první polovině února přesunou na vodojemy Hosín a Dubičné, který je na Českobudějovicku největší a jeho dvě komory pojmou celkem 5 tisíc m3 vody.

Technologicky nejnáročnější bude naopak údržba malého vodojemu Třebotovice, který má jako jediný pouze jedinou komoru o objemu 50 m3. Ani její vypuštění však nebude pro obyvatele znamenat žádné komplikace, vodovodní síť bude po dobu odstávky zásobena pomocí cisteren. Navíc zde práce potrvají pouze jeden den.